Negyvennyolc szegedi óvodában közel 1500 szülő írta alá azt a petíciót, melyet hétfőn át is adtak a Suli-Host vezetőjének. A menzán adott ételek minőségromlása miatt tiltakoznak – a közétkeztető cég álláspontja szerint viszont ez a jogszabályváltozásnak köszönhető.

– A szegedi óvodás gyermekek szüleinek közel 30 százaléka aláírta a tiltakozó petíciót. Ez nem azt jelenti, hogy ennyien elégedetlenek a közétkeztetéssel, hanem hogy két hét alatt ennyi emberhez jutott el a kezdeményezésünk. Közel 1500 támogató egy ilyen ügy mellett már olyan érv, amit nem lehet csak úgy lesöpörni – fogalmazott hétfőn reggel, az ívek átadása előtt Fülöp András.

A szegedi édesapa feleségével együtt indított akciót a városi szülők összefogására, miután azt tapasztalták, hogy a szeptemberben életbe lépett közétkeztetési rendeletmódosítás után a menzán adott ételek minősége drasztikusan romlott. Mint arról lapunk elsőként beszámolt (2015.10.13. Tiltakoznak a szülők a menzakoszt miatt), a gyerekek szeptember óta gyakorlatilag éheznek az óvodákban, iskolákban, az egészségesség jegyében készülő ízetlen ételeket ugyanis nem eszik meg. Október közepén azért kezdtek aláírásgyűjtésbe a szegedi óvodákban, hogy rábírják a közétkeztető céget: igényesebben, jobb alapanyagokkal főzzön a gyerekek számára. A szülők véleménye ugyanis az, hogy a jogszabályváltozás ellenére is lehetne fogyasztható ételeket készíteni. Két intézmény kivételével pedig tegnapig az összes helyről be is szedték az íveket, melyet reggel Fülöp András személyesen adta át a Suli-Host ügyvezető igazgatójának.

– Minden olyan kezdeményezést támogat a cég, amely eredményeként mindkét érdek megvalósítható – fogalmazott az aláírások átvétele kapcsán Pék József ügyvezető igazgató, aki a sajtó számára egy közleményt is átadott. Ebben ugyanaz szerepel, amit később el is mondott: a cég álláspontja szerint a probléma nem a Suli-Host-hoz kötődik, hanem a jogszabályokhoz, melynek meg kell felelni.

– Ez a petíció ellenünk irányul, pedig nem mi főzünk rosszul. Egyszerűen csak betartjuk a jogszabályokat – érvelt a cégvezető. Arra a kérdésre, miért lehetnek mégis olyan menzák a megyében, melyekkel elégedettek a gyerekek, azt válaszolta: meg kell nézni, mennyire felelnek meg azok a menük az előírásoknak. – Látjuk, hogy jóval több az új tanévben a moslék és vélhetően a menzások száma is csökkent. Próbálunk reagálni a visszajelzésekre, és amit lehet, változtatunk. De meg van kötve a kezünk – mondta Pék József, aki egyébként saját cégének főztjét is úgy jellemezte: változó, ízlik-e neki az előállított ebéd.

Arra a kérdésre, hogy mivel próbálnak javítani az ételek minőségén, az ügyvezető elmondta: egy új beszállítótól adalékmentes zöldfűszereket vásárolnak. – Ezeket hazánkban nem is forgalmazzák, mivel azonban az ügyvezető gyereke is Suli-Host-os ételt eszik, felajánlotta, hogy nekünk értékesít belőle. Jelenleg ezekkel kísérletezünk recepteket, hogy az ételek ízesebbek legyenek.

A miniszterhez is eljutnak az aláírások

Az aláíró íveket kísérlőlevéllel együtt – melyben a problémákat felsorolják – a Suli-Host mellett a Csongrád Megyei Kormányhivatal is megkapta azzal a céllal, hogy az eljusson Balog Zoltán emberi erőforrás miniszterhez is. Tőle a szülők a menzareform átgondolását kérik, ileltve azt, hogy a fokozatos bevezetés ne csak az iskolásokra vonatkozzon, az óvodásoknak is legyen biztiosított az átmeneti időszak, amikor még valamennyivel több sót tesznek az ételükbe.

Timár Kriszta, delmagyar.hu

Borítókép: Fotó: delmagyar.hu