Egy új rendelet értelmében még komolyabban veszik az otthoni gázkészülékek kötelező ellenőriztetését. Az 1981-nél régebbi vezetékeket és készülékeket legkésőbb jövő december végéig át kell vizsgáltatni szakemberrel, és a jegyzőkönyvet 5 évig meg kell őrizni.

Szeptember elsején lépett életbe a nemzetgazdasági miniszter rendelete: minden ingatlantulajdonos köteles elvégeztetni gázkészülékeinek felülvizsgálatát. Ellenőriztetni kell a kazánt, de még a gáztűzhelyt, valamint a lakásban futó gázvezetékeket is. Előírás, hogy a vizsgálatról jegyzőkönyvet kell készíteni, egyik példányát az ingatlantulajdonos köteles megőrizni és a gázszolgáltatónak elküldeni.

– A készülékek ellenőrzésekor rengeteg szabálytalanságot találunk, ezek kiszűrésére alkalmas lesz a jogszabály. Előfordul, hogy tervezés nélkül változtattak a gázrendszeren. Az 1981 előtt, vagy ismeretlen időpontban üzembe helyezett gázkészülékeknél legkésőbb 2013. december 31-éig el kell végeztetni az ellenőrzést – mondta a víz-, gáz-, fűtésszerelő Szikula Szilárd. Felülvizsgálatkor átnézik a csatlakozókat, hegesztéseket, a szakemberek begyújtják a sütőt, elindítják a kazánt; ellenőrzik a szivárgást, a tűzhely égőit.

– A rendszerváltásig az 5 évenkénti felülvizsgálatot a gázszolgáltató maga végezte, a privatizáció után ez a kontroll megszűnt. 2003-ban a felhasználót kötelezték az ellenőrzés elvégeztetésére, mivel a többség nem is tudott a kötelező felülvizsgálatról, újabb változtatást, határidőket hoztak: így született a szeptember elsejétől hatályos jogszabály – ismertette a szigorítás okait Talla Gyula. A gáz- és olajtüzelőberendezés-felülvizsgáló szakember kifejtette, balesetek is indokolják a kötelező szervizelést. – A munka díja függ a készülékszámtól, és szakembertől is, ami kiszállással együtt 10 ezer forinttól indul. Amennyiben mindent rendben találunk, úgy a „megfelelt”, javítható hibákkal még „feltételesen megfelelt”, súlyos esetben viszont a „nem megfelelt” kerül a jegyzőkönyvre. Az elkészült dokumentumot a gázszolgáltatónak is megküldjük – magyarázta a szakember. Hozzátette: társasházaknál a lakásig tartó vezetékért a közös képviselő, a lakáson belüli készülékekért a tulajdonos felel.

A fűtésköltségek csökkentése miatt többen a huzatos ablakot szigeteltre cserélték. Talla Gyula kifejtette: a nyílt égésterű kazánok, gáztűzhelyek a lakásból használják el az oxigént. Ha tehát szigetelik az ablakokat, a készülék nem jut elég levegőhöz, a kéményből visszaáramolhat a szén-monoxid. Megtudtuk, a szabályok szerint egy tűzhelynek teljesítménytől függően óránként 20-30 köbméter levegőt kellene biztosítani. – Ellenőrizzük a lakás légellátását is. Szinte biztos, hogy a megfelelő szellőzés nélküli, páraelszívóval szerelt ingatlanok nem felelnek meg a felülvizsgálaton – tette hozzá.

Több szakember is egybehangzóan állította: sokaknál ki fogják kötni a gázt, ha az a lakók életét, vagyonbiztonságát veszélyezteti. A gázóra leszereléséhez vezethet az elégtelen szellőzés, vagy a bekötések szabálytalan módosítása is. – Hamarosan indul a fűtésszezon. A felülvizsgálatot az őszi kazántisztítással is összeköthetjük, így nyugodtan vághatunk neki a télnek. A jogszabály szerint 5 évente kell elvégeztetni az ellenőrzést, a jegyzőkönyvet pedig minden esetben meg kell őrizni – ajánlotta Talla Gyula.

Menetrend
Az ingatlantulajdonos a felülvizsgálatot 2013. december 31-éig köteles elvégeztetni, ha a gázvezetéket, készülékeket 1981. január 1-je előtt vagy ismeretlen időpontban helyezték üzembe. Egy évvel hosszabb a türelmi idő az 1981. január 1-je és 1993. december 31-e között bekötött gázkészülékeknél. 2015 végéig várhatnak az 1994. január 1-je és 2003. december 31. között felszerelt gázkészülék-tulajdonosok. 2004-et követő bekötésnél – ha nem történt meg a felülvizsgálat 5 éven belül – 2016 végéig lehet halasztani az ellenőrzést.

Segesvári Csaba, delmagyar.hu