A szőregi csata emlékezete Szegeden és környékén

Pénteken öt órakor igazi időutazásban vehet részt, aki kilátogat a Széchenyi térre. Egy katonai toborzóval ekkor kezdődik ugyanis a XI. Nemzetközi Huszár és Katonai Hagyományőrző Találkozó. A szőregi csata 159. évfordulója alkalmából tartott rendezvény hét végi programsorozatát a városházán ismertették csütörtökön a szervezők.

A sajtótájékoztatón a főszervező, az 1848/49-es Szabadságharc Szegedi III. Honvédzászlóalj Hagyományőrző Egyesület részéről az elnök, Vass László és a titkár, Magyarossy József beszélt.

Komoly katonai játék

Idén öt ország – Ausztria, Szlovákia, Németország, Románia és Szlovénia – katonai díszbe öltözött hagyományőrzői teremtik meg a 19. századi szabadságharc légkörét. Tíz huszárcsapat ötvenegy lóval vonul majd a gyalogosok előtt a pénteki toborzó helyszínére, a Széchenyi térre. Innen színes felvonulással mennek ki huszárjaink Szőregere, aztán miután kialakították táborhelyüket – a Kossuth Lajos Általános Iskolában -, visszatérnek Szegedre, hogy folytassák a hírverést.

Szombat délelőtt ismét egy díszszemlére vonulnak a katonák a Széchenyi térre, csakhogy ezúttal bejárják Szőreg, Újszentíván és Újszeged központjait is. Délelőtt koszorút helyeznek el az Aradi vértanúk terén 11.45-kor. Délután a nyílt táborbemutatót követve az újszentiváni Trianon-emlékműnél helyeznek el virágokat a hagyományőrzők. A község lovas parkjában este nyolc órától hagyományőrző bált rendeznek a szervezők.

A vasárnap a csata napja (lenti galériánkban a tavalyi ütközet képei tekinthetők meg). A résztvevők először a szőregi Hősök terén koszorúznak fél tízkor, majd az egykori bánya helyén kialakított harctéren csapnak össze egy színes, látványos katonai játék keretében tizenegy órakor.
Távolban már egy tájház áll

A szervezők elmondták, hogy a hagyományőrző egyesület célja a hagyomány- és a történelemismeret átadása a fiataloknak s az időseknek egyaránt. Szerveznek konferenciákat, iskolai vetélkedőket, rendhagyó történelemórákat is, sőt segítenek a Belvárosi temető honvéd sírjainak feltárásában is.

A sajtótájékoztató végén a résztvevők kifejezték, hogy szeretnének egy állandó kiállítóhelyet, tájházat létrehozni Szőregen, ahol az egykori település történelmi kincseit tekinthetnék meg a helyiek és az idelátogatók.

Dobó Csaba, szegedma.hu, 2008.július 31.
Kapcsolódó anyagok

Szőregi csata 2008