Sok a kérdés, nagy a bizonytalanság a lakossági gázszolgáltatással kapcsolatban. A GDF SUEZ kivonul, a Telekom felmondta a szerződéseit – a Főgáz készen áll a fogyasztók átvételére.

– Rendkívüli gázóra-leolvasást tartott nálunk hétvégén a GDF SUEZ, nem mondták, miért. Gondolom amiatt, mert a cég kivonul a lakossági gázellátásból. Számlát kettőt kaptam legutóbb, május végéig szól. A leolvasót hiába kérdeztem, mi lesz júniustól, nem tud semmit. Most mi lesz velünk? – telefonált szegedi olvasónk a tarjáni Csörlő utcából. Az asszonyhoz hasonlóan aggódik több belvárosi lakó.

A Magyar Telekom már fel is mondta a kedvezményes gázkereskedelmi szerződését Rózsa utcai olvasónkkal. Neki azt írta a szolgáltató (mely egyébként az E.ON-nal a háttérben látja el a lakosságot), hogy nincs teendője, ha megfelel neki augusztus 1-jétől az új egyetemes szolgáltató, az állami Főgáz. A Telekom átadja neki a szükséges adatokat. (Erről a társaságról megírtuk, az Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. (ENKSZ) nevében látja el gázzal a lakosságot április óta.)

Ha a telekomos fogyasztó nem fogadja el a nemzeti közműholdingot, akkor kereshet magának más szolgáltatót. A levél alapján nem feltétlenül leolvasás alapján készül el az elszámoló számla. Azoknál, akiknél nincs záró mérőóraállás, ott a fogyasztói szokásoknak megfelelően becsült értékkel kalkulálnak. Felhívják ugyanakkor a fogyasztó figyelmét, hogy rendezze a számláit, különben a cég megteszi a jogi lépéseket. Olvasónk azt kérdezte, melyik társaság van még, kit választhat?

Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) válasza szerint ha az eddigi szolgáltató (GDF SUEZ, E.ON) kivonul a lakossági ellátásból, akkor a MEKH gondoskodik a szolgáltatóváltásról kiválasztás vagy kijelölés útján. Ebben az esetben a fogyasztónak nincs teendője. A fogyasztó dönthet úgy, hogy a szabadpiacon keresztül, nem hatósági áron, földgázkereskedőtől vásárol magának földgázt. Ilyen esetben bármely olyan földgázkereskedővel köthet szerződést, amely lakossági ügyfelek számára is értékesít földgázt. Mivel a szabadpiaci, szerződéses árak nem hatóságilag szabályozottak, azok mértékére a MEKH-nek nincs ráhatása. Ha a felhasználó egyetemes szolgáltatást akar, de nem a kijelölt szolgáltatótól, akkor olyannal is szerződhet, de csak ha a cégnek van a területre egyetemes szolgáltatói engedélye. Erről a mekh.hu/engedelyezes-2/engedelyesek-listaja/foldgaz.html címen lehet tájékozódni.

A honlapján olvasható információk szerint a jelenleg zömmel Kelet-Magyarországot ellátó Tigáz Zrt., az OERG Kft., az ISD POWER Kft. és a Csepeli Erőmű Kft. jöhet szóba. Azt érdemes szem előtt tartani, hogy mivel a MEKH szabja meg a lakossági gáztarifákat, egyik sem lehet olcsóbb a másiknál. A hivatal honlapján az is olvasható, hogy a GDF SUEZ és az E.ON kivonulása ellenére a lakossági ügyfelek ellátása garantált.

A MEKH nyilvános felhívást tett közzé a fogyasztók ellátására, de addig, amíg nincs új szolgáltató, a réginek kell ellátnia a lakosságot. Az egyetemes szolgáltatók június 5-én délig jelentkezhetnek, és az átadás-átvétel hónapjaiban a hivatal felügyeli a folyamatot. Ha nem lesz jelentkező, akkor a MEKH az ellátásbiztonságra és az ügyfélkiszolgálás legmagasabb szintjére törekedve jelöl ki új szolgáltatót, illetve szolgáltatókat. (Ez nyilván az álalmosított Főgáz lesz – a szerk.) A GDF SUEZ tájékoztatása szerint az új szolgáltató majd megállapodik velük egy fordulónapról, amikor tömegesen átadják neki az ügyfeleiket. Addig azonban folyamatosan számláznak és ellátják egyéb feladataikat is az üzletszabályzat szerint.

Dombai Tünde, delmagyar.hu

Borítókép: Illusztráció. Fotó: wikipedia.org