A kormány Szegedet is sújtó elvonásai miatt több kényszerű döntést is meg kellett hozniuk a városatyáknak a pénteki közgyűlésen. Szeged városa jövőre 500 millió forinttal kevesebb állami támogatásból gazdálkodhat: ezért januártól emelkednek a közlekedési tarifák, nő a városi lakások bérleti díja és a parkoló zónák is megváltoznak.

Az idei esztendő utolsó testületi ülésén a Rókus II. számú Általános Iskola diákjai betlehemi előadással köszöntötték a képviselőket. Az ünnepi hangulatot követően a városatyák beszámolót hallgathattak meg Pál Attilától, a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnökétől az egészségügyi integrációról, majd a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szegedi kirendeltségének munkájáról.

A pénteki ülésen a legnagyobb vitát a jövő évi közszolgáltatások díjaival kapcsolatban vívták a képviselők, akiknek többek között a 2015-ös tömegközlekedési tarifákról is dönteniük kellett. A javaslat szerint tíz forinttal drágul a jegyek ára, a dolgozók havi bérletéért 170, a tanulók és nyugdíjasok bérletéért pedig 415 forinttal kell majd többet fizetni januártól.

Az előterjesztők szerint a tarifaemelés oka az, hogy míg Szeged 2010-ben több mint 520 millió forint állami támogatást kapott a tömegközlekedésre, addig idén már alig több mint 300 milliót.

Solymos László alpolgármester arról beszélt, hogy a kormányzati intézkedések komolyan sújtják az önkormányzatokat, forrásokat vonnak el, így a helyi szolgáltatások fenntartásához tarifaemelésekre van szükség. A kormány által a szegedi közösségi közlekedésből elvont több mint 200 milliós többletterhet a város már nem képes teljes egészében kigazdálkodni, a működőképességet pedig fent kell tartani.

Hasonló a helyzet a gyermekétkeztetés területén is, ahol a kormány átalakítja a rendszert: több húst, tejet, gyümölcsöt és teljes kiőrlésű pékárut kell a jövőben a menzákon adni, ami örömteli, de egyben a költségek növekedését is maga után vonja, ezért a város kénytelen 6 százalékkal emelni a gyermekétkeztetés díjait. Szegeden azonban így is ingyenesen mintegy 2200, míg fél áron 3300 gyermek jut naponta étkezéshez.

Vitát váltott ki a parkolási rendszer átalakítása is: januártól kiterjesztik a zöld zónát, amitől több bevételt remélnek, a nemzeti mobilparkolás bevezetésével ugyanis 60 milliót visz el a várostól évente a kormány. A parkolásból származó bevétel pedig teljes egészében a szegedi tömegközlekedést támogatására megy el.

A városi bérlakások díjának emeléséről is sokat vitáztak a képviselők. Az előterjesztés szerint a következő öt évben évente 4 és fél százalékkal nőne a szegedi bérlakások díja. A jobboldali képviselők szerint ez több szociális bérlakásban élőt hozhat nehéz helyzetbe. Solymos László alpolgármester szerint azonban a 4200 szegedi érintett közül mindössze 6-an laknak szociális bérlakásban. Ráadásul más városokkal összevetve Szegeden még így is olcsó marad a bérleti díj: míg Debrecenben egy négyzetméterért 1312 forintot kell fizetni havonta, addig Szegeden ezért mindössze az egynegyedét.

Külön napirendi pontként tárgyalták a városatyák a helyi népszavazásról és népi kezdeményezésről szóló rendelet felülvizsgálatát. Botka László polgármester jelezte a képviselőknek, a kormány megszüntette a népi kezdeményezés intézményét. A népszavazásról szóló központi jogszabályok is megváltoztak, ehhez igazodik most az előterjesztés, amely szerint 10 százalék esetén kelljen foglalkoznia a közgyűlésnek egy népszavazási kezdeményezéssel, 15 százaléknál pedig kötelező legyen a helyi népszavazást kiírni. Ezt végül a képviselők többsége meg is szavazta.

Önálló képviselői indítványként vették napirendre a városatyák a szocialista Tóth Károly javaslatát. amely szerint a város vonja meg a díszpolgári címet Gömbös Gyulától. A képviselő szóbeli indoklásában előadta, hogy Gömbös német- és olaszbarát külpolitikája, szélsőjobboldali, vezérelvű, antidemokrata és antiszemita politikája hozzájárult a magyarországi zsidóellenesség erősödéséhez, ami néhány év múlva, 1944 nyarán a magyarországi zsidóság jelentős részének deportálásában, majd fizikai megsemmisítésében meghatározó szerepet játszott. Gömbös Gyula közvetett felelőssége ebben vitathatatlan – így méltatlan a város díszpolgári címére, amit végül a szavazásnál el is fogadott a városatyák döntő többsége.

A testület végül döntött a közüzemi díjak emeléséről is: 19 igen, 9 nem és 1 tartózkodás mellett határoztak a képviselők a gyermekérkeztetési díjak emeléséről. 18 igen és 11 nem döntött a lakbérek növekedéséről. A fizető parkolásról szóló rendelet módosítását 18 igen, 10 nem és 1 tartózkodás mellett hagyták jóvá. A tömegközlekedési díjemelésekre 18 képviselő nyomta meg az igen gombot, 11-en pedig nemmel voksoltak – így az új tarifák és zónahatárok januártól életbe lépnek.

Botka László az ülés végén mindenkinek boldog karácsonyt kívánt és bejelentette, a költségvetést is elfogadó következő közgyűlésre nagy valószínűséggel február első péntekjén kerül majd sor.

szeged.hu

Borítókép: Fotó: szeged.hu