Szapphó a virágok királynőjének nevezte a rózsát, amely a világtörténelemben számos költőt, írót, művészt megihletett, és rengeteg vers, mese, monda, festmény témájául szolgált.

Felbukkant a York-, illetve a Lancaster-ház címerében, és William Shakespeare királydrámáinak köszönhetően a világirodalomban is. Antoine de Saint-Exupéry kis hercege pedig megszelídítette.

Egy ókori perzsa monda szerint maga Allah jelölte ki a rózsát a virágok királynőjévé, az ókori görögök pedig az istenek ajándékának, valamint a szerelem, a szépség és a boldogság jelképének tekintették. Árnyalatainak különböző jelentése van: a vörös a szerelemé, a fehér a barátságé, a sárga a remény színe. A virágból készült termékekkel testünket-lelkünket kényeztethetjük. Többek között kozmetikumokat, pálinkát, lekvárt készítenek belőle, feltűnt a konyhaművészetben és a borászatban is. Az ínyencek kandírozott rózsaszirmot fogyaszthatnak.

Némely fajta olyan erős illattal rendelkezik, amely az emberek közérzetére, érzelmeire, egészségére nagy hatással van. Az intenzív illat pozitív energiával tölt fel, ezzel csökkenti a stressz kialakulásának veszélyét, serkenti az agy működését. Ezt bárki letesztelheti az újszegedi füvészkertben. A kilencvenes években felújított kertben közel 130 fajta rózsa virágzik. Többek között bódító illatú, bordó Don Juant és sárgán pompázó Casanova rózsát is láthatunk.

Bobkó Anna, delmagyar.hu, 2009. május 29.