Felhagyott anyagnyerő hely rehabilitációjára irányuló pályázaton nyert nagyobb összeget a szegedi önkormányzata Környezetvédelmi Alapnál.

Valamikor a ’60-as években szüntették be Szőregen a homok kitermelését, akkorra ugyanis a meredek partfalak veszélyessé váltak az ott dolgozókra. A későbbiek folyamán, a település rendezésével, utcák alakultak ki az egykori bánya mellett, így mára gyakorlatilag körbe épült „holt” létesítmény. Később illegális szemétlerakóvá vált a bánya, ami mind egészségügyi, mind környezetvédelmi szempontból károsnak bizonyult az ott lakók szempontjából.

Miután a város az említett pályázaton elnyerte a mintegy 18 milliós összeget, amely az egykori anyagnyerő hely rehabilitációjához szükséges, megkezdődtek a kivitelezési munkálatok az egykori bányaterepen.

Hogy mit terveznek a területen? A földtömeg egybetartásával (kivitelezési szakműszó…), lehetőség nyílik sétálóút, kaland-játszótér. szánkópálya kialakítására. A munkálatok javában folynak, s a Keviép szegedi építésvezetőségének kivitelezésében – a Környezetvédelmi Minisztérium meghívásos pályázatán nyerték el a munkát – végzik a szükséges földmunkálatokat.

Molnár Róbert, a terület országgyűlési képviselője, aki maga is mindent megtett annak érdekében, hogy létrejöjjön ez a szabadidőpark, elmondta, hogy a tervezés időszakában komoly növénykataszter készült az itt található növényekről, így csak azokat a fákat, bokrokat, cserjéket vágták ki, amelyek növényegészségügyi szempontból nem feleltek meg a környezeti követelményeinek. A rehabilitációs terv a pótlásról körültekintően gondoskodik. Egyébiránt a tervezett játszótéren a játékszerek a kitermelt fából készülnek, ezzel is csökkentve a létesítmény költségeit.

Tóth Csaba képviselő a szabadidőpark gondozásával kapcsolatosan elmondta, két évig a kivitelező vállalja az utógondozást, a későbbiekre vonatkozóan pedig az említett idő alatt keresnek majd megoldást. A szabadidőpark ünnepélyes átadása november 20-án lesz.

K. F, Délmagyarország

Borítókép: Egyelőre még a nehéz gépek uralják a terepet - a földmunkálatokat végzik az egykori homokbánya helyén Szőregen. Fotó: Schmidt Andrea, Délmagyarország