Gyógyvíz és agrárturizmus

Az egészségturizmus évében a Dél-Alföld az Utazás 2003 kiállítás díszvendége. Megyénk idegenforgalmi szakemberei szerint régiónk részben behozhatja a gyógyvizeink propagálásának hiányából is adódó hátrányát.

Az Expó területén tegnap délelőtt szakmai nappal megkezdődött a 26. nemzetközi idegenforgalmi kiállítás. Az Utazás 2003. díszvendége a Dél-Alföld, így az Expó területén ma déltől vasárnap estig megtekinthető legrangosabb hazai turisztikai seregszemlén régiónk minden eddiginél jobban a figyelem középpontjába kerülhet. A lehetőséggel a legtöbb kiállító, így a Dél-alföldi Regionális Idegenforgalmi Bizottság (Darib) is élni kíván.

A Darib idén egy kicsi, ám annál feltűnőbb pavilonnal mutatja be a régió kínálatát. A bizottság elnöke, Tokaji Ferenc lapunknak elmondta: elsősorban a vidámságot, a vendégszeretet és az Alföldre jellemző gyógyturisztikai lehetőségeket helyezték előtérbe, hiszen most megtudhatja a nagyközönség: az ismert dunántúli és észak-magyarországi gyógyvizekkel is vetekednek egyes alföldi termálvizek.

A gyógyturisztikai kínálatot a második alkalommal önálló standon bemutatkozó Makó kistérség a hungaricumnak számító vöröshagymáéval azonos szintre kívánja emelni. A Makói Termál és Gyógyfürdő vezetőjétől, Pőcze Lászlónétól megtudtuk: a tavalyihoz képest nyolcvan százalékban megújult turisztikai kínálatuk sorában a hagyma mellett már az első napon jelentős érdeklődést váltott ki a marosi gyógyiszap és a makói gyógyvíz is.

A fürdőfejlesztések révén idegent próbál csábítani Makó és a Csongráddal közös standon kiállító Szentes egyaránt. Mivel megyénk névadó városában egyelőre még várat magára az effajta beruházás, a Csongrádi Idegenforgalmi Kft. a Tisza és a Körös-torok mellett a kitűnő borokkal alapozta meg a kiállítási vonzerejét. A cég ügyvezető igazgatója, Erdős László az első nap tapasztalatai alapján úgy vélte: a standjuk borpincét idéző része a kiállítás alföldi kínálatában az egyik leginkább figyelemfelkeltő szegletté vált. Ekképpen vélekedett Bedő Tamás polgármester is, aki az első napon jelen volt a kiállításon.

Szentes kissé elkülönülve, de – a korábbi évekhez hasonlóan – Csongrádhoz kapcsolódva csábítja az idegent. Az első nap meglepetése az agrárturisták jelentkezése volt, Bocskai István, a stand házigazdája szerint azonban sikerül kielégíteniük a mezőgazdasági termelés szentesi kultúrájával kapcsolatban jelentkezett, s meglehetősen újszerűnek számító külföldi igényeket.

Szeged a tavalyihoz képest egyértelműen stílust váltott. A napfény városa idén egy napot szimbolizáló hatalmas dekorációval kelti fel a látogatók figyelmét. Emellett azonban hangsúlyozzák: Szeged nem csak a dél-alföldi régió központja, hanem Európa kapuja is.

Morzsik János
Délmagyarország, 2003. március 21.