Szeptemberben elkezdődik a tanév a GEMMA-ban, a szőregi fejlesztőiskolában. A történet mesébe illő: a kitartásról, a beteg gyermekeket nevelő szülők és segítőik áldozatvállalásáról szól. Ezért határozta el a Délmagyarország, hogy csatlakozik az összefogáshoz, és saját eszközeivel támogatja az intézmény indulását, jövőbeni működését.

Először lapunkban írtunk arról, hogy szociális szolgáltató központ és fejlesztőiskola, valamint egy fogyatékosok nappali intézménye nyílik szeptemberben Szőregen, a régi általánosban, 7–23 éves gyerekek és fiatal felnőttek számára.

Beszámoltunk arról, hogy a GEMMA nevet viselő létesítmény fenntartója, üzemeltetője a Szivárvány Autizmus Egyesület lesz, amelynek vezetője Harter Árpádné, egy 20 éves autista lány édesanyja. Az igazgató, intézményvezető Kiss Zsuzsanna 3 egészséges gyermek édesanyja, az egyik csoportvezető pedig Péntek Imréné, annak a fiatalembernek, Péntek Norbinak az édesanyja, aki 2005-ben, 16 éves korában, egy autóbaleset vétlen áldozataként bénult le deréktól lefelé.

Hetekkel ezelőtt megnéztük, milyen az üresen álló volt általános. Elszörnyedtünk: koszos falakat, rossz konvektorokat, beszögelt ablakokat láttunk. Hogy lesz ebből a romhalmazból mozgássérülteket is befogadó, szigorú engedélyeknek megfelelő iskola? Az összefogás azonban csodákat művel: a múlt hét végén már másodszorra festették le a falakat, kisuvickolták a konyhát, ajtókat, ablakokat mázoltak, még falat is bontottak. A mosdókat pedig már kerekes székkel is lehet használni.

Az iskoláért szinte egész Szeged megmozdult. Meséltek egy férfiról, aki mindennap 10 adag ebédet visz nekik. Sorra veszik át az ajándékokat: bútorokat, festékeket, játékokat, fejlesztőkönyveket, gyógyszercsomagokat. Elfogadnak jó tanácsokat is: szeretnének a többi szegedi fejlesztőintézménnyel is együttműködni.

Harter Árpádné – aki már autista lányát is viszi magával, hogy a fiatal felnőtt megszokja az új helyet – egy évvel ezelőtt a nulláról kezdte a szervezést, a kilincselést, az utánajárást. Sikerült megszereznie a szegedi önkormányzat támogatását, így kaphatták meg az üresen álló régi szőregi általános iskolát használatra, kedvezményes bérleti díjért. A kulcsokat július 1-jén vették át, 10-én pedig már hozzá is fogtak a felújításhoz, reggel 8-tól sötétedésig dolgoznak.

Szigorú jogszabályok írják elő, mik a feltételei egy ilyen intézmény működtetésének. Egy csoportba például csak 6 gyerek járhat, akiket 5 felnőtt felügyel: gyógypedagógus, gyógypedagógiai asszisztens, konduktor, gondozó, ápoló. A szakképzett csapat már összeállt, s megtelt a GEMMA mindkét, ősszel induló csoportja: ennek ellenére várják a jelentkezéseket Kiss Zsuzsanna elérhetőségein – a 20/484-2079-es számon vagy a gemmakozpont@gmail.com címen –, hogy segíthessenek.

Mivel az iskolában az adakozásoknak köszönhetően lesz elég szék, asztal, edény, könyv, már csak pénz kellene. Kiszámolták: decemberig 4,7 millió forint kell a működési költségekre, köztük a bérekre, rezsire, az összegből azonban csak 2,3 millió az állami normatíva. Mégis belevágnak.

Bedő Klári is ide jár majd

A ritka és gyógyíthatatlan betegségben, Leigh-szindrómában szenvedő Bedő Klárika – akiről egyszer már írtunk lapunkban – szintén Szőregre jár majd ősztől. A 21 éves, pici, csak fényeket látó lány édesanyja, Bedő Klára fest, cipekedik, takarít. Azt mondja: fontos, hogy közösségbe járjanak a hasonló sorsú gyerekek. Mivel Klárika már befejezte a középiskolát, ilyen fejlesztőintézmények híján nem tehetne mást, mint hogy otthon üldögél.

Fekete Klára, delmagyar.hu