Húsvéti népszokások felelevenítésére több lehetőség is adódott az óvodánkban. A Cibere színház zenés darabja vidám hangulatot hozott a borongós időbe. Furulyával és gitárral kísérve küzdött meg egymással Cibere vajda és Konc gazda, hogy a tavasz vegye át az uralmat a hosszú tél után.

Udvaros bácsink felesége látogatott el hozzánk és mutatta be tojásfestő tudományát. Az előre lealapozott tojások már a színükkel is odavonzották a kíváncsi gyermektekinteteket, de a bemutató végképp lenyűgözött mindenkit. Természetesen ezek után az óvodásoké volt a főszerep! Aki csak egy kis késztetést is érzett mindenki kipróbálhatta ezt a díszítési technikát ezzel a világviszonylatban is egyedi eszközzel. Zsuzsika munkáit a könyvtárban, egy mini kiállítás keretében is megtekinthették az érdeklődők.

Föld napja programsorozatunkon két héten keresztül hoztuk közelebb az óvodásokat és a részt vevő szülőket, testvéreket. A programsorozat témája a papír és a talaj kapcsolata.

Első héten a papír tulajdonságaival foglalkoztunk. Nyitásként egy pályázatot hirdettünk az újrahasznosítás jegyében, minek keretén belül WC papír gurigából készített alkotásokat vártunk. A motivált családok egymás után hozták az ötletesebbnél ötletesebb munkákat. A hét utolsó napján, ünnepélyes keretek között történt a díjátadó. Stílusosan mi is hasonló alapanyagokból barkácsolt ajándékkal kedveskedtünk a szorgalmas résztvevőknek.

A gyerekek minden nap végeztek megfigyeléseket a földdel és a papírral kapcsolatban. Akváriumokban temettek el papír, műanyag és fém használati tárgyakat. Ezeket hosszú időn keresztül locsolgatják, ezzel szimulálva a természetben eldobott szemeteken végbement folyamatokat.

A gyerekek hozhattak otthonról papírból készült tárgyakat. Különböző minőségű papírokat hasonlítottak össze, valamint megnézték és megbeszélték, hogy miből is készülnek ezek.

Az újrahasznosítást, a Tetra Pak-os dobozokból, turmixgéppel gyártott merített papír közös készítésénél is megtapasztalhatták az óvodások.

A második hét központi témája a talaj volt. Hétfőn délelőtt a különböző típusú földmintákat vettek szemügyre szín, illat, tapintás alapján. Szemcseméretüket tapintás és nagyító segítségével is sorba rendezték. Délután családi homokvárépítést hirdettünk.

A keddi napunkat az agyaggal való ismerkedés szőtte át. Délelőtt a gömbölyítés, lapítás, nyújtás, sodrás, nyomhagyás technikáját gyakorolták, a nagymamák részére ajándékot készítettek az óvodások, délután népi iparművész tartott korongozó bemutatót, majd segítségével mindenki belekóstolhatott ebbe a varázslatos tevékenységbe.

Természetesen az elkészített tárgyakat mindenki haza is vihette. Szerdán a Tömörkény István Művelődési Házba látogattunk el, ahol egy fazekas kiállítást tekinthettünk meg. Csütörtökön papírgyűjtő versenyt tartottunk, ahol a legtöbb hulladékot hozók ajándékban részesültek.

Programsorozatunk záró eseménye a virágos ágyak beültetése volt, amit természetesen az óvodásokkal együtt végeztünk, ezzel is még ragyogóbbá téve a körülöttünk lévő földet.

Borbély Nikolett anyukája volt olyan kedves és segített a szobanövények átültetésében. Nagy Dávid apukája megmetszette az utcán lévő gyümölcsfákat, Flórián Evelin apukája a szegélynyírást vállalta magára. Bálint Donáték, Borbély Nikiék és az Apáti család, az ősszel elkezdett emelt ágyásunkba hozott termőföldet. A Zöld Óvoda programunk vállalásának egyik eleme, hogy egy kis bio veteményes kertet hozunk létre, ahol olyan zöldségeket, gyümölcsöket nevelünk, amit az óvodások tudnak gondozni majd elfogyasztani. Minden segítségért hálás köszönettel tartozunk.

Szőregi Regélő, 2013. május