„Az évek múlásával megtapasztaljuk, hogy sokszor közelebb áll hozzánk egy elvesztett szerettünk – apánk, anyánk, barátunk –, mint az, aki a közelünkben él a jelenben. Az elvesztettel akár egy életen át beszélgetünk, visszaidézzük az emlékét, nem csak azért, hogy gyászoljuk, hanem hogy az élete tanulságaiból bátorítást, gondolatokat merítsünk a saját életünkre vonatkozóan. Alakja változik az emlékezetünkben, a hozzáfűződő kapcsolatunk elmélyül, és olyan dolgokra is felfigyelünk, amelyekre az életében addig még nem.”

Jelenits István

Emlékezzünk Laci bácsira, az irodalomtörténészre, professzor emeritusra, az egyetemi tanárra, a könyvtárosra, a múzeum igazgatóra, Szeged város díszpolgárára, a várostörténészre, a nyelvészre, a folkloristára, a Tiszatáj folyóirat alapító névadó szerkesztőjére.

Született 1926. január 21-én, elhunyt 2019. július 28-án, 93 évesen.

Életpályája: Mindszenten kezdte általános iskolai tanulmányait, majd 2 évre rá már Szőregen folytata tovább. Középiskolai és egyetemi tanulmányait is Szegeden végezte. Magyar-latin-filozófia szakos középiskolai tanárként végzett.

Az 1956-os forradalom és szabadságharcban való részvétele miatt 8 hónapig börtönbe zárták.

Kitüntetései: 1983: Kodály-emlékérem. 1984: a Művészeti Alap díja. 1989: Toldy-emlékérem. 1991: 56-os emlékérem. 1992: Szeged díszpolgára. 1993: Szinnyei József-díj. 1995: a Szegedért Alapítvány fődíja. 1996: Tiszatáj-díj. 2001: a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje. 2001: Klebelsberg-díj.

Különös, nem mindennapi kapcsolat volt közte és iskolánk között. Felesége Lakatos Klára Aranka volt. Kinek halála után létrehozta a „Péterné Aranka alapítványt” a mindenkori végzős tanítványaink közül támogassuk anyagi jutalmazásban azt a tanulót, aki tehetséges, de hátrányos helyzetű.

Emlékét, könyvtárunk elnevezésével, örökké megőrizzük!

Szőregi Regélő, 2021. február

Borítókép: Fotó: Kossuth Lajos Iskola