Szivacslövedékkel mosta át az ivóvízhálózatot a Szegedi Vízmű Újszeged egy részén. Az elmúlt fél évben ugyanis egyre több panasz érkezett a céghez a víz színe, szaga és íze miatt. Folyamatosan dolgoztak a probléma elhárításán, a megfelelő eredmény azonban elmaradt. Ezért a Vízmű, november végétől intenzív, átfogó hálózat-tisztításba kezdett a problémás területeken.

Fertőtlenítővel átitatott szivacslövedékkel tisztítják át az ivóvízhálózatot Szegeden. Az új víztisztítási technológiák miatt megváltozott a víz kémiai összetétele, a csövekbe ezért egy úgynevezett biofilm réteg rakódott le, ez okozza a problémát.

Idén márciusban kezdte működtetni a Szegedi Vízmű az új víztisztítási technológiákat. Ezek segítségével csökken az arzén és ammónium szint az ivóvízben az EU előírásainak megfelelően.

Istókovics Zoltán, a Szegedi Vízmű Zrt. vezérigazgatója elmondta, 2014. március és 2015. október között letisztították a 700 km-es hálózatot, mivel azonban nem indult be a tisztító, így a biofilm visszaépült. A remények szerint ezzel a mostani tisztított vízzel kevésbé fog egy új réteg kirakódni.

Több mint 500 panasz érkezett a Vízműhöz, akik a lakók türelmét kérték. Amellett, hogy a háttérben folytak a kísérletek, minden panaszt kivizsgáltak és intézkedtek is, például kimosták a bekötéseket, ezek a lokális megoldások azonban nem vezettek megfelelő eredményre. Most intenzív, átfogó tisztítást végeznek. A vezérigazgató szerint a zavarossági problémák száma csökkenni fog a jövőben, a szagproblémák kezelésére pedig klórdioxidos fertőtlenítést fognak alkalmazni.

A Vízmű továbbra is türelmet kér a lakosságtól, a hálózat-tisztítását jövő év elején folytatják, de arra is elhívták a figyelmet, hogy a jelenleg szolgáltatott ivóvíz sem ártalmas az egészségre.

szeged.hu

A SzegedTV tudósítása

https://youtube.com/watch?v=ZJpJ9zGNQLw%5Bboritokep%5D