Korszerűsítik 1,8 milliárd forint európai uniós forrás felhasználásával harminc Csongrád és két Bács-Kiskun megyei település hulladékgazdálkodási rendszerét. Az erről szóló megállapodást csütörtökön írták alá a szegedi városházán.

A Dél-Alföldi Térségi Hulladékgazdálkodási Társulás projektnyitó rendezvény keretében ünnepélyesen írta alá a szerződést az új gépjárművek, munkagépek, edények beszerzését elnyerő konzorciumot vezető MUT Hungária Kft. képviselőjével. Az eszközbeszerzési szereződést a társulás nevében Gyuris Zsolt, Zsombó nagyközség polgármestere és konzorciumot képviselő Mike Ferenc ügyvezető látta el kézjegyével.

Az öt városban – Szegeden, Kisteleken, Mórahalmon, Sándorfalván, Tompán – és 27 községben 265 ezer embert érintő beruházás keretében a meglévő elavult, magas működési költséggel üzemeltethető tehergépkocsik kiváltására a beruházás részeként új gyűjtőjárműveket vásárolnak: 17-et a vegyes, 4-et a szelektív hulladék kezeléséhez, 3-at pedig a hulladékudvarok hatékonyabb üzemeltetéséhez.

A tervezett beszerzések közül a 10 köbméteres kompakt gyűjtő járművek Szeged belterületén a szűk utcákban, a környező települések külterületein, illetve a térségben jellemző tanyavilágban végzik el a munkákat.

A járművek mellett összesen 133 darab 4-27 köbméteres konténert szereznek be, 1010 házi komposztáló berendezést állítanak üzembe és mintegy 18 ezer új, 60 és 1100 liter közötti űrtartalmú gyűjtőedényt vásárolnak, amelyekre azonosító chip is kerül.

A várakozások szerint a chip a gyűjtési rendszer optimalizálását és a szerződött mennyiségen felül kihelyezett hulladék elszállításából adódó többletköltség csökkenését eredményezi majd. Az új rendszer megkönnyíti a panaszkezelést is, mivel az azonosítóval ellátott hulladékgyűjtő edények sorsát nyomon tudják követni.

A tervek szerint a hulladékszállító gépjárművekre fedélzeti egység kerül, ezek olvassák le a chipeket. Az edényekre szerelt passzív jeladót összekapcsolják az ügyfél-azonosító rendszerrel, amely a folyamatos adatkezelés mellett a statisztikai feldolgozást is lehetővé teszi.

A szegedi, Sándorfalvi úti regionális hulladéklerakó telep hatékonyabb kiszolgálásához új munkagépeket is beszereznek, emellett vásárolnak egy gumikerekes rakodógépet, amely a mórahalmi telephelyen végzett anyagmozgatás mellett a térségben található illegális lerakók felszámolásában is részt vesz.

Az eszközök beszerzése és munkába állítása az év végig meg is történik.

szeged.hu

Borítókép: Fotó: Iványi Aurél, szeged.hu