Minden év januárjában, a Magyar Kultúra Napján rendezik meg Szőregen a Kálmány Lajos-estet. Ilyenkor kerül átadásra a Rózsavölgyi József szőregi önkormányzati képviselő, Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlésének tagja által alapított Szőregért emlékérem is. Idén Miklós Péter történész, a hódmezővásárhelyi Emlékpont vezetője volt a kitüntetett.

Fotó: promenad.hu

Minden év januárjában, a Magyar Kultúra Napjához kapcsolódóan rendezik meg Szeged-Szőregen a Kálmány Lajos-estet. Ebben az évben az esemény vendége Miklós Péter történész, címzetes főiskolai tanár, a hódmezővásárhelyi Emlékpont intézményvezetője volt, aki a dél-alföldi néphagyományok kutatástörténetéről – benne a tizenkilencedik–huszadik század fordulóján alkotó néprajztudós, Kálmány Lajos szerepéről – és a csongrádi, csanádi és torontáli régió helyi identitásformáinak alakulásáról tartott előadást. A Szőregi Baráti Társaság által szervezett rendezvény előtt a megjelentek megkoszorúzták Kálmány Lajosnak a szőregi plébánia falán elhelyezett domborművét.

Hagyományosan ezen alkalommal kerül átadásra a Rózsavölgyi József szőregi önkormányzati képviselő, Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlésének tagja által alapított Szőregért emlékérem is, amelyet idén Miklós Péter vehetett át azzal az indoklással, hogy a történésznek két éve jelent meg az A szőregi templom kétszáz éve című könyve, amely a szegedi városrész, egykori észak-bánsági torontáli falu katolikus egyháztörténetének első összefoglalása.

A Szőregért emlékérem Lantos Györgyi és Máté István készítette plakettjét – amelyet korábban többek között Péter László irodalomtörténész professzor és Polner Zoltán néprajzkutató is megkapott – Rózsavölgyi József önkormányzati képviselő és Nagy Róbert plébános adta át a szőregiek nevében Miklós Péternek.

(Forrás: Emlékpont, Arany-Tóth Attila)

Kutasi Roland, promenad.hu

Borítókép: Fotó: promenad.hu