Szőregen három napig ünneplik a rózsát

szeged.hu  2017.06.16

A virágok királynőjét ünneplik a jövő hét végén Szőregen. Péntektől vasárnap estig kiállítások, koncertek, sportrendezvények fogadják a vendégeket, akik a rózsaföldekre is kilátogathatnak. Az idén sem marad el a legnagyobb látványosság, a rózsaünnepi felvonulás.

Fotó: szeged.hu

A magyarországi rózsatőtermesztés fellegvárában, Szőregen minden év júniusában háromnapos rendezvénysorozattal ünneplik a termesztők Európa-szerte híres virágaikat. Idén – immár 19. alkalommal – június 23-tól, három napon keresztül ismét Rózsaünnepet rendeznek.

A szőregi rendezvényről pénteken Deszken, az Agrirose Kft. központjában tartottak sajtótájékoztatót, ahol Berkesi Ottó önkormányzati képviselő elmondta, az idén június 23-án, pénteken délután 6 órakor Botka László, Szeged polgármestere nyitja meg a mára nagykorúvá vált fesztivált, majd kezdetét veszi a jótékonysági Rózsafutam, amelynek keretében több tucat egyedi autó hajt be Szeged központjába, a Széchenyi térre, ahol a járműveken utazó rózsahölgyek a szegedieket és a város vendégeit invitálják a fesztiválra.

Fotó: szeged.hu

A Rózsafutam az autók, a rózsák és a felvonulás mellett az összefogásról és a támogatásról is szól. A jelentkezők ugyanis jótékonysági nevezési díjjal járulnak hozzá a Karitáció Alapítvány bohócdoktorainak munkájához.

A településrész templomát, az Alexandriai Szent Katalin katolikus templomot kétszáz éve szentelték fel, azóta van Szőregen szervezett iskolai oktatás-nevelés. Az évforduló kapcsán a Kossuth Lajos Általános Iskola egész éven át tartó rendezvénysorozatot szervezett. Ennek részeként pénteken délután az iskoláé lesz a főszerep. Az intézmény tanárai, jelenlegi és öregdiákjai számtalan produkcióval kedveskednek majd a Rózsaünnepre kilátogatóknak.

A jubileumhoz kapcsolódva az Alexandriai Szent Katalin katolikus templom menyasszonyiruha bemutatóval és rózsacsokor árveréssel is készül.

A Rózsaünnep kiállításai minden évben egy-egy témakört ölelnek fel. Ágó Rita, a Tömökény István Művelődési Ház igazgatója elmondta, a tavalyi nagykorúvá válás után az idén a killítások középpontjában a mese áll. A rózsakiállításon a mesevilág képeivel mutatják meg a virág sokszínűségét, kápráztatják el a gyermekeket és a felnőtteket egyaránt.

Az ünnep vendégei, egyénileg és szervezett buszokkal is kilátogathatnak majd a rózsaföldekre. Négy rózsaföld – az Agrirose Kft., Bata András Faiskolája, a Hegedűs Gyümölcs- és Díszfaiskola, valamint a Márk Rózsakert – várja az érdeklődőket, ahol mintegy 2 millió virágzó rózsatő lesz látható.

Fotó: szeged.hu

A leglátványosabb eseménynek most is a szombat délután fél 6-kor kezdődő felvonulás ígérkezik, amelyen félszáz, rózsákkal feldíszített lovasfogat, hintó, bicikli, homokfutó és más jármű, kisebb-nagyobb csoport vonul fel. A menetben résztvevők a 6 kilométeres út során több tízezer szál rózsát osztanak szét a nézők között.

A szombat esti koncertek a vidám, mulatós hangulat köré szerveződnek. A fesztivál vendége lesz a világhírű Rajkó Zenekar, valamint a Kossuth-díjas nótaénekes, Bangó Margit is ellátogat a Szőregi Rózsaünnepre.

A Rózsaünnep nemcsak Szőreg, hanem a Tisza-Maros-szög településeinek közös nagy fesztiválja. A két folyó közötti öntéstalaj ugyanis kimondottan kedvező a rózsakertészkedéshez, ezért a magyarországi termesztés 90 százaléka, évente mintegy 5 millió tő ebből a térségből származik. Szőregen és környékén csaknem száz hektáron termesztenek rózsát, s ez a munka 200-250 családnak jelent megélhetést.

szeged.hu

Hozzászólások

Hirdetés

2018. október

Ke Sze Csü Szo Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Szőregi pillanat-kép

20171216-advent-3-006

Hirdetés

Időjárás

Helyenként felhős
Ma 10/20 0%
Helyenként felhős
Helyenként felhős. A legmagasabb hőmérséklet 21°C. Szélerősség ÉÉNy 10 és 15 km/h közötti.
Eső valószínű
Holnap 10/21 50%
Eső valószínű
Délelőtti záporok. A legmagasabb hőmérséklet 12°C. Szélerősség ÉÉNy 15 és 25 km/h közötti. Eső valószínűsége 50%.
Helyenként felhős
Hétfő 10/22 20%
Helyenként felhős
Helyenként felhős. A legmagasabb hőmérséklet 17°C. Szélerősség ÉÉK 10 és 15 km/h közötti.