Rendületlenül büdös a víz – újra mossa a vezetékeket a szolgáltató Szegeden

Dombai Tünde, delmagyar.hu  2017.11.29

Szegeden a belváros peremén és Tápé szélén is büdös vízre panaszkodnak olvasóink. A vízmű tud a gondokról, amiket az új tisztító technológiák okoznak. Vezetékmosással tesz ellenük. A megyében máshol is panaszkodnak a vezetékes ivóvízre.

– Émelyítő vegyszerszagú a meleg vizünk. Jeleztem a kazán kezelőinek, ahonnan kapjuk, ők azt mondják, már a beérkező hideg víz ilyen – panaszkodott Csapi Benő. Kossuth Lajos sugárúton lakó olvasónk megmutatta, jelenleg éppen nem sárga a vizük, de a büdössége mellett hónapok óta a színével is gondjuk van. Inni víztisztítón keresztül engednek hideget régóta, az egyébként is rendben van. Fogmosáshoz, mosogatáshoz és fürdéshez viszont meleget használnak. Attól folyamatosan hányingere van a nyugdíjas férfinak. Más környékbelieket is megkérdezett, náluk ugyanez a probléma.

Szeged, büdös vízre panaszkodik a Kossuth Lajos sgt.-on lakó Csapi Benő. Fotó: Frank Yvette, delmagyar.hu

Újabban a gyomrával orvoshoz kellett fordulnia, arra következtet, hogy a víztől lehet panasza, étvágytalansága. Olvasónk hangsúlyozta, nem vádol senkit, de nem látja a megoldást.

Tápén Pikó László ugyancsak a víz minőségét kifogásolja. – Jó egy hete olyan záptojásszagú, hogy kifordul tőle az ember gyomra – engedte meg a férfi a fürdőkád csapját. Pillanatok alatt undorító bűzzel telt meg a fürdőszoba.

– Ha nagyanyám leáztatja a munkásruhámat hajnalban, már be sem tudok jönni mosdani, annyira förtelmes a szag. Pedig mi ezt a vizet innánk, ezzel főznénk, mosogatnánk is, elvileg. Merthogy mostanában inkább ásványvizet veszünk – sóhajtott.

A panaszokat eljuttattuk a szegedi vízműnek. Érdeklődésünkre a szolgáltató megismételte a napokban kiadott közleményét. Abban azt írta, hogy az új víztisztítási technológiák működtetési tapasztalatai alapján várható volt, hogy a közel 700 kilométeres hálózaton vízminőségi gondok jelentkeznek. Ezek a rendszer beindításakor a megváltozott kémiai összetételű víz miatti íz-, szín- és szagproblémák.

A szolgáltató azt is hozzátette, hogy fokozatosan áll át az új rendszerre, a hibabejelentések alapján pedig azonnal intézkedik, beavatkozik, ha szükséges, például a hálózat tisztításával. Az elmúlt hónapok üzemeltetési adatai azt mutatják, hogy a várható módon tisztul a hálózat, fokozatosan csökkennek a színproblémákkal kapcsolatos fogyasztói panaszok. Számos helyen azonban a lokális intézkedések nem vezetnek megfelelő eredményre, ezért a társaság szeretné meggyorsítani a tisztulási folyamatot.

Ennek érdekében a vízmű hétfőn átfogó hálózattisztítási programot indított, amelyben intenzív ütemezéssel ismét átmossa a hálózatot a problémás területeken. Ez átmenetileg nagyobb zavarossággal, szín- és szagproblémákkal jár. A társaság azt is hangsúlyozta közleményében, hogy a szolgáltatott ivóvíz megfelel a kormányrendeletben meghatározott paramétereknek, fogyasztásra alkalmas, az egészségre nem ártalmas.

 

Makón is gond van a vízzel

Hiába költöttek el Makón és a környező 16 településen a 2014 őszén indult térségi ivóvízminőség-javító programra közel 4 milliárd forintot, az új rendszer a nagyéri térséget leszámítva még mindig nem üzemel, mert a szakhatóságok jelezték: a hálózat baktériummal fertőzött. A Miniszterelnökség megbízásából készült szakértői vélemény szerint ez tervezési és kivitelezői hibák sorozatának eredménye. A társulás további nettó 559,5 milliós támogatást kapott annak érdekében, hogy a problémákat megoldják, kérdéses azonban, hogy az az összeg elég lesz-e. Makón és környékén addig is a régi vízellátó rendszer működik, ami a szolgáltató szerint iható vizet ad – még ha például a színe sárgás is, mint Csanádpalotán. Aki a szigorúbb, uniós szabványnak is megfelelő ivóvízre vágyik, minden érintett településen talál ilyet biztosító konténert.

 

Mossák a vezetéket

Érdeklődésünkre a vízmű azt a tájékoztatást küldte, hogy Szegeden az első ütemben most péntekig éjszakánként 20 és 6 óra között az Északi városrészben, Rókuson és Tarján területén mossák a vízhálózatot. Ugyancsak péntekig napközben 8-tól 15 óráig Szentmihály, Gyálarét, Klebelsbergtelep és Kecskéstelep területén is dolgoznak. A jelzett időszakokban átmeneti nyomáscsökkenésre, vízhiányra lehet számítani, és a víz zavarossá válhat. A víz fogyasztásra alkalmas, bár intenzív folyatás és ülepítés szükséges lehet. Javasolják, hogy munkakezdés előtt mindenki vételezzen a napi szükségletének megfelelő ivóvizet. Kérik a lakosságot, valamint az érintett területek intézményi és ipari fogyasztóit, hogy vízzel üzemelő háztartási gépeikre, műszaki eszközeikre fokozott figyelmet fordítsanak.

Dombai Tünde, delmagyar.hu

Hozzászólások

Szőreg választ 2018

Szőreg választ 2018

Hirdetés

2018. február

Ke Sze Csü Szo Va
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28        

120 éves a szőregi rózsatő

Szőregi pillanat-kép

2014-marcius-15-005

Hirdetés

Időjárás

Jórészt felhős
Vasárnap 02/25 0%
Jórészt felhős
Túlnyomóan felhős. A legalacsonyabb hőmérséklet -7°C.
Borús
Holnap 02/26 10%
Borús
Felhős. Nagyon hideg. A legmagasabb hőmérséklet -1°C. Szélerősség ÉK 15 és 30 km/h közötti.
Hózápor
Kedd 02/27 50%
Hózápor
Délelőtt hózáporok. A legmagasabb hőmérséklet -4°C. Szélerősség ÉÉK 10 és 15 km/h közötti. A hó valószínűsége 50%.