Nyolc mázsa búzát gyűjtöttek Szőregen a Magyarok Kenyere programhoz

Varga Anna, szegedma.hu  2017.07.18

Szegeden a hajléktalanok és rászorulók étkeztetését felvállaló alsóvárosi ferenceseknek is juttatnának a Magyarok Kenyere jótékonysági program keretében összegyűjtött búzából őrölt lisztből – hangzott el a búzabegyűjtésen Szőregen, ahol nyolc mázsányi kenyérnek valót adtak össze a környékbeli termelők.

Az elmúlt hét év során folyamatosan bővült a Magyarok Kenyere program Szőregen, a gazdák egyre több búzával járulnak hozzá a jótékonysági kezdeményezéshez, idén már gazdareggelivel is várták az adományozókat. „Szegedi gazdákon kívül Ferencszállásról, Deszkről, Kübekházáról, Újszentivánról, Tiszaszigetről hoztak búzát, vagyis a környező települések mindegyike csatlakozott” – tudtuk meg Rózsavölgyi Józseftől (Fidesz-L.É.T.).

Fotó: Gémes Sándor, szegedma.hu

A jótékonysági búzagyűjtésen B. Nagy László fideszes országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy idén a hazai termésátlag 5,2 tonna körül várható hektáronként, amit ha összevetünk a nagyjából egymillió hektáros vetésterülettel, 5,2 millió tonna búzát jelent. Megjegyezte, ha ebből levesszük szokásos éves 1-1,5 millió tonnás exportot, akkor is biztonsággal állítható, hogy a hazai keresletnek megfelelő mennyiség megtermett Magyarországon, akár étkezési, akár a takarmánybúzáról beszélünk. „Mivel globálisan is jelentős a búzatermés, így nem érdemes arra számítania a gazdáknak, hogy 50-60 ezer forintos tonnánkénti árért el tudják adni azt. Ha összevetjük a világ 735 millió tonnás termelését a hazai 5 millióval, beláthatjuk, nem mi fogjuk jelentősen befolyásolni az árakat, ezért Magyarországon a minőségi búzatermesztésre érdemes a hangsúlyt fektetni” – magyarázta a kormánypárti politikus.

Szabó Károly falugazdász arról tájékoztatott, hogy térségünkben 2800 hektárnyi szántóterület van, ennek 39%-án termesztenek őszi kalászosokat, vagyis 3050 hektár őszi búzát vetettek tavaly ősszel. A növény fejlődésének nem kedvezett, hogy kevesebb, mint 200 milliméter csapadék hullott mindössze július közepéig, ami 300 millivel kevesebb az előző évinél, igaz akkor az éves átlagnál több eső hullott. „Befejeződött a búza aratása, megközelítőleg 4,8 tonna termett hektáronként, amit az időjárási viszontagságokat figyelembe véve jónak mondható. A hozamok igen eltérőek, 210 hektárnyi öntözött területen 9 tonnás átlagtermés volt egy hektáron hibrid búzából, de 4 tonna alatti átlaghozammal is találkoztunk. A talajtípusok és fekvések is nagy szórást mutattak, a gyorsan felmelegedő, rosszabb vízgazdálkodású talajokon 4 tonna felé közelített az átlaghozam, másutt 5,5-6 tonna körüli” – ismertette az adatokat Szabó Károly. Azt is elmondta, hogy térségünkben a termesztett fajtaválasztékban is változás figyelhető meg, eltolódott a német búzafajták felé.

Rózsavölgyi József önkormányzati képviselő egy javaslattal is előállt, az egybegyűlteknek kifejtette, azt szeretné, hogy a megőrölt lisztből jusson az alsóvárosi ferenceseknek is, akik szegénykonyhát üzemeltetnek, s szerinte érdemes lenne országos szinten a hajléktalanellátást is támogatni az adományokból. Az elmúlt években ugyanis kinőtte magát a kezdeményezés, jóval több kenyérnek valót adnak össze a hazai gazdák, mint amennyire a Böjte Csaba vezette dévai Szent Ferenc Alapítványnak szüksége van.

Varga Anna, szegedma.hu

Hozzászólások

Szőreg választ 2018

Szőreg választ 2018

Hirdetés

2018. március

Ke Sze Csü Szo Va
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

120 éves a szőregi rózsatő

Szőregi pillanat-kép

au5

Hirdetés

Időjárás

Hóesés valószínű
Kedd 03/20 30%
Hóesés valószínű
Hajnalban hózáporok. A legalacsonyabb hőmérséklet -4°C.
Hózápor
Holnap 03/21 40%
Hózápor
Délelőtt hózáporok. A legmagasabb hőmérséklet 3°C. Szélerősség ÉÉK 15 és 30 km/h közötti. A hó valószínűsége 40%.
Derült
Csütörtök 03/22 0%
Derült
Túlnyomóan derült. A legmagasabb hőmérséklet 4°C. Szélerősség ÉÉK 15 és 25 km/h közötti.