Negyedéves szemétszállítási csekkeket küld az állami központ, de még nem találtunk olyat, aki kapott

Dombai Tünde, delmagyar.hu  2017.06.08

A héten megkapják a Szegeden és környékén élők a szemétszámlákat az év első három hónapjára – ígéri az állami holding. Egyelőre nem találtunk olyat, aki kapott.

– Amit összevontak, még semmi nem működött rendesen – panaszkodott a kecskéstelepi Borbás Józsefné. Az asszony utánaszámolt, mivel idén még nem kapott szemétszámlát, ha mindet egyszerre küldik, a nyugdíjából fél évet kell majd megint egyszerre kiegyenlítenie. Már ha egyszer megkapja a fizetnivalókat. Egy Gera Sándor utcai asszony abban bízik, hátha már nem is küldik a számlákat, hanem a parlamenti választások előtt a politikusok bejelentik: eltörlik a rezsicsökkentés miatt. Akármennyit is számláznának neki, azt mondta, a 86 ezres nyugdíjából minden túlzás lesz.

– Mindennap megnézem a postaládát, hátha bedobták a szemétszámlát, de nem jött még – néztük meg együtt Orbán Jánosné Viktóriával. Az asszony és családja negyedévre teljes áron 8253 forintot fizet majd. Azt a pénzt osztja be, ami van, első a rezsi, tette hozzá.

Megírtuk: idén még nem kapott szemétszámlát a megyénk, Hódmezővásárhely kivételével (2017. május 12.: Megint elakadtak a szemétszámlák). Tavaly április óta a helyi hulladékszállítási szolgáltatók helyett kizárólag az erre a célra létrehozott állami cég, a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV) számlázhat a lakosságnak. Mivel nem készült el időre a számítógépes rendszere, az NHKV bérszámlázásra szerződött a helyi szolgáltatókkal tavaly év végéig. Akkor feltorlódva, de megkapta a lakosság a csekkeket. Idén viszont már csak az állami társaság küldheti a fizetnivalót, egységesen negyedévente.

Érdeklődésünkre az NHKV azt a tájékoztatást adta, hogy megkezdte az országos számlázást. Egyúttal egységesíti is a számlázási rendszereket. Ezzel magasabb ügyfél-adatbiztonság, rugalmasabb ügyfélkiszolgálás és megbízható központi ügyintézés érhető el. Ezért átveszi és áttekinti az egyes közszolgáltatók adatbázisait. Az egységes számlázási rendszer kiépítése folyamatos és területenként eltérő ütemezésű, emiatt ügyfelei türelmét kéri. Az NHKV ugyanis a helyi hulladékgazdálkodási közszolgáltatóktól kapott adatszolgáltatás alapján számláz.

A szegedi közszolgáltató által küldött adatok informatikai egyeztetését is elvégezték. (Ez 11 településen összesen nagyjából 42 ezer számlát jelent – a szerk.) Az állami holding szóvivői irodája hozzátette: májusban kétszer is rossz adatszolgáltatást kaptak, de a legutóbbiban már csak minimális hibákat találtak. Ezt a szolgáltató kijavította, és a számlákat a lehető leghamarabb kiküldik. Legvalószínűbb, hogy ezen a héten az ügyfeleknél lesznek a számlák.

Dombai Tünde, delmagyar.hu

Hozzászólások

Hirdetés

2017. október

Ke Sze Csü Szo Va
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

120 éves a szőregi rózsatő

Szőregi pillanat-kép

160108-amadeus-ujevi-003

Hirdetés

Időjárás

Eső
Holnap 10/23 100%
Eső
Felhős. A legmagasabb hőmérséklet 13°C. Szélerősség DNy 15 és 25 km/h közötti.
Helyenként felhős
Kedd 10/24 20%
Helyenként felhős
Felhős és szeles. A legmagasabb hőmérséklet 14°C. Szélerősség É 30 és 50 km/h közötti.
Derült
Szerda 10/25 10%
Derült
Túlnyomóan derült. A legmagasabb hőmérséklet 15°C. Szélerősség ÉÉNy 10 és 15 km/h közötti.