18 évvel ezelőtt fogalmazódott meg a Rózsaünnep ötlete, ami egy év múlva meg is valósult. Idén június 24-től, három napon át ismét rózsaünnepet tartanak; a sok százezer virággal feldíszített Szőregen kiállítások, koncertek, sportrendezvények fogadják a vendégeket, akik a rózsaföldekre is kilátogathatnak.

A Berkesi Ottó önkormányzati képviselő felidézte, a Rózsaünnepet első ízben 1999-ben, a százhúsz éves szőregi rózsatermesztés hagyományait továbbéltető kertészek előtti tiszteletadásként szervezték meg. A helyi ünnepből a fesztivál az ország egyik legnépszerűbb virágünnepévé vált, amely messzi földről a Szegedhez tartozó településrészre vonzza a vendégeket.

Az idei kiállításokat, rendezvényeket a 18. születésnap jegyében szervezik meg. A művelődési ház nagytermében sok ezer szál rózsából készített virágkompozíciókat mutatnak be, a faluházban kiállítás nyílik a rózsatőtermesztés eszközeiből, de az érdeklődők ellátogathatnak az utolsó, mai napig működő, monarchiabeli vasúti váltóházhoz is, amely Szőregen található.

A Rózsaünnepet pénteken 16 órakor Botka László polgármester nyitja meg. Az ezt követően  induló Rózsafutamon mintegy hatvan különleges, egyedi autó hajt be Szeged központjába, ahol a járműveken utazó rózsahölgyek invitálják a helybelieket és a városba látogató vendégeket a fesztiválra. A vasárnapig tartó programokon virágvásár, koncertek, gyermekprogramok, táncbemutatók, labdarúgó-mérkőzések várják az érdeklődőket, a zárónapon félmaratont rendeznek, melyen az indulók a virágzó rózsaföldek között tehetik meg a verseny távját.

A leglátványosabb eseménynek a szombati felvonulás ígérkezik, melyen félszáz, rózsákkal feldíszített lovasfogat, hintó, homokfutó és más jármű, kisebb-nagyobb csoport vonul fel. A menetben résztvevők a hatkilométeres út során több tízezer szál rózsát osztanak szét a nézők között.

Az ünnep vendégei, egyénileg és szervezett buszokkal is kilátogathatnak a rózsaföldekre. Az ország legnagyobb, egybefüggő rózsatábláján, az Agrirose Kft. ültetvényén félmillió tő rózsában, 350 fajtában gyönyörködhetnek a látogatók szakavatott vezetés mellett.

A rózsaünnep nemcsak Szőreg, hanem a Tisza-Maros-szög településeinek közös nagy rendezvénye. A két folyó közötti öntéstalaj ugyanis kimondottan kedvező a rózsakertészkedéshez, ezért a magyarországi termesztés 90 százaléka ebből a térségből származik, a szőregi rózsatő pedig elismert hungarikum. Szőregen és környékén csaknem száz hektáron termesztenek rózsát, s ez a munka mintegy 250 családnak jelent megélhetést.

szeged.hu

Borítókép: Fotó: szeged.hu