Szinte ásványvíz minőségű ivóvizet fogyaszthatnak jövő tavasztól a szegediek és az algyőiek annak az uniós programnak a befejeztével, amely több mint 175 ezer szegedi és algyői lakost érint. A 3 milliárd 700 millió forintos beruházás során a víztisztító technológia fejlesztésére és az ivóvízhálózat rekonstrukciójára kerül sor. A munkálatok helyszínén, Szőreg határában tartott sajtótájékoztatót pénteken Botka László polgármester.

Fotó: szeged.hu

Fotó: szeged.hu

– Jelenleg egy 3,7 milliárdos nagyberuházás zajlik Szegeden, amellyel a következő hónapokban minden szegedi találkozni fog. Szeged és Algyő közösen pályázott az ivóvíz minőségének javítására kiírt pályázaton. Mivel a két település vízbázisa azonos, így csak közösen tudjuk ezt a beruházást megvalósítani. Ennek a programnak két eleme van, egyrészről egy teljesen új víztisztítási technológia kerül kifejlesztésre, a szegedi víznek megtörténik az arzén és ammónium-ion mentesítése. Városunkban a víz eddig is jó minőségű volt, de a jövőben még egészségesebb lesz – mondta el a városvezető.

Botka László szólt arról, hogy, hogy egy ekkora nagyvárosban a tiszta víz biztosításához óriási infrastruktúra szükséges. Szeged város költségvetése minden évben több száz millió forintot biztosít az úgynevezett vízügyi építési alapból a város ivóvízrendszerének folyamatos karbantartására. De időnként szükség van nagyobb beruházásokra is. Most 3,7 milliárd forintból a teljes ivóvízhálózat korszerűsítése történik meg. A több mint 680 kilométeres hálózaton közel 33 ezer ivóvízbekötést végeznek el a szakemberek.

Fotó: szeged.hu

Fotó: szeged.hu

– A következő hónapokban 20 helyen találkozhatnak a szegediek olyan építkezéssel, amely már zajlik itt, Szőreg határában. Összesen 8,8 kilométernyi régi vízvezetékrendszer fog teljes egészében megújulni, ezen kívül egy 5 kilométernyi teljesen új vezetéket is ki fognak építeni a szakemberek. Ez a beruházás megteremti azt, hogy a következő évtizedekben európai színvonalú, biztonságos ivóvízellátása legyen Szegednek – mondta el Botka László polgármester.

A projekt az Új Széchenyi Terv keretében az Európai Unió finanszírozásával, a Magyar Kormány támogatásával, a Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósul meg. A projekt teljes elszámolható összege 3 milliárd 707 millió 561 ezer 670 forint.

szeged.hu

Borítókép: Fotó: szeged.hu