Két rossz közül kell választaniuk a lakóknak

Tombácz Róbert, delmagyar.hu  2017.02.27

A göröngyös és helyenként áthatolhatatlan bokrokkal övezett járdán nehéz és balesetveszélyes a közlekedés az egyik szőregi utcában, ezért a két autónak is szűkös úttesten gyalogolnak az ott élők.

– Jöjjön, uram, nézze meg! Itt a járdákon senki sem közlekedik, mert nem lehet. Főleg a csúszós őszi–téli időben – mutatta a szőregi Barázda utcában élő Szentkirályi Józsefné a hepehupás járdát, amelynek járólapjai között hosszas szakaszokon nő a fű. Jól érzi magát, hiszen az aszfalt járólapok szétcsúsztak és megbillentek – van helye nőni. Az idős asszony a napokban hívta Csörög rovatunkat az utcában élők közös problémájával.

A járda göröngyösségét részben az okozza, hogy az út szélére ültetett gyümölcsfák fölnyomták a járólapokat. Másrészt mivel a porták többségénél nincs autóbejáró, a kocsik egyszerűen áthajtanak a járdán, amivel tönkreteszik. A lehullott leveleket kevesen söprik össze, emiatt csapadékos időben csúszik az amúgy is veszélyes járda.

Az utca másik oldalán lévő járda is nehezen járható, mert Szentkirályiné szerint a többnyire idős vagy hanyag háztulajdonosok nem nyesik az árok szélére ültetett bokraikat, fáikat. Bizonyos részeken most, tél végén is csak nehezen lehet átjutni a bokrok alkotta természetes akadályokon.

Az utca lakói a rossz járdák miatt kénytelenek az úttesten közlekedni, amely egyébként is szűkös a kétirányú forgalomnak. – Én este nem is merek kimenni a házból, mert így is veszélyes az úton közlekedni, nemhogy sötétben – magyarázta az idős asszony, aki az utcai vízelvezető árkok tisztaságát is kifogásolta. Egy részük tele van levéllel, másutt a levelek mellett szemét is került bele, de olyan szakaszt is láttunk, ahol a sár áll benne, félig elfedve az átfolyókat. – Mi lesz itt, ha jön egy nagyobb eső? – kérdezte aggódva Szentkirályiné, aki arra utalt, hogy a 43-as főúttal párhuzamos Makai útról egyenesen az utcába folyik le a víz.

A járda túl drága, de a csatornákat kipucolják

– Az év második felében komoly csatornafelújítási munkákat végzünk egy uniós projekt részeként: a Barázda, a Tulipán és a Tigris utcák az első ütemben kerülnek sorra. A terveket március 14-én meg is lehet nézni – mondta el Berkesi Ottó (Összefogás Szegedért), a körzet önkormányzati képviselője. A járdák felújításának nagyon magas a munkaköltsége, de alapanyagokat tudnának hozzá adni. Az idős lakóknak azt javasolja, keressék meg őt a kéthetente szerdán tartott fogadóóráján, és közösen találnak majd olyan megoldást a járdaproblémára, amelyhez nem kell fizikai munkával hozzájárulniuk, mégsem megfizethetetlen.

Tombácz Róbert, delmagyar.hu

Hozzászólások

Hirdetés

2017. november

Ke Sze Csü Szo Va
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

120 éves a szőregi rózsatő

Szőregi pillanat-kép

dsc_6026

Hirdetés

Időjárás

Eső
Ma 11/21 50%
Eső
Eső. A legmagasabb hőmérséklet 7°C. Szélerősség DNy 10 és 15 km/h közötti. Eső valószínűsége 80%.
Helyenként felhős
Holnap 11/22 10%
Helyenként felhős
Helyenként felhős. A legmagasabb hőmérséklet 12°C. Szélerősség NyDNy 10 és 15 km/h közötti.
Helyenként felhős
Csütörtök 11/23 10%
Helyenként felhős
Helyenként felhős. A legmagasabb hőmérséklet 14°C. Szélerősség DDNy 10 és 15 km/h közötti.