Újévvel további félszáz település tartozik a katasztrófavédelem kéményseprőihez, köztük a makói és a szegedi járás, két település kivételével. Összesen 36 Csongrád megyei várost és községet érint a változás.

Négy megye összesen 51 települése, közöttük Makó, Szeged és Sopron csatlakozik január elsejével a katasztrófavédelem kéményseprőinek ellátási területéhez – olvasható a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján. A százezer háztartást és több mint 150 ezer égéstermék-elvezetőt érintő változást a szolgáltatói szerződések lejárta indokolta. Immár tizenhét megye 2 ezer 652 települése tartozik a katasztrófavédelem szakembereinek feladatkörébe.

Ez az Újévvel életbe lépő bővülés a Csongrád megyei kéménytulajdonosokat érinti leginkább, mert a teljes Makói járás, két település híján a Szegedi járás, és járásonként további két-három település összesen 36 város és község – Algyő, Ambrózfalva, Apátfalva, Csanádalberti, Csanádpalota, Csengele, Deszk, Domaszék, Ferencszállás, Forráskút, Földeák, Királyhegyes, Kiszombor, Klárafalva, Kövegy, Kübekháza, Magyarcsanád, Makó, Maroslele, Mindszent, Mórahalom, Nagyér, Nagylak, Óföldeák, Ópusztaszer, Öttömös, Pitvaros, Pusztamérges, Pusztaszer, Röszke, Ruzsa, Szatymaz, Szeged, Tiszasziget, Tömörkény, Újszentiván – égéstermék-elvezetőinek tisztítása és rendszeres felülvizsgálata tartozik majd a katasztrófavédelem kéményseprőipari közszolgáltatása körébe.

Bács-Kiskun megyében Bácsbokod, Kiskunmajsa, és Mélykút, Győr-Moson-Sopron megyében Sopron város lakosait érinti a változás. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében tizenegy település érintett – Bodroghalom, Cigánd, Erdőhorváti, Karcsa, Makkoshotyka, Olaszliszka, Pálháza, Ricse, Semjén, Vajdácska, és Viss. A megye településeinek nyolcvanhat százalékában, 358 településből 259-ben a katasztrófavédelem kéményseprőmestereivel és szakmunkásaival egyeztetnek időpontot a kéményseprést igénylő magánszemélyek.

A kéményseprés ellátási szabályainak legutóbbi – 2018 januárjától életbe lépett – módosítása óta az egylakásos háztulajdonosoké a döntés, hogy igénylik-e égéstermék-elvezetőjük ingyenes ellenőrzését vagy nem. A zárt- és gázfűtési rendszereknél kétévente, a szilárdtüzeléses kazánok, kandallók, kályhák esetén továbbra is minden évben javasolt az ellenőrzés, de már a tulajdonosok feladata, hogy időpontot egyeztessenek az ingyenes kéményseprésre.

A társasházakban lakókra szigorúbb előírások vonatkoznak, részükre a rendszeres ellenőrzés, a sormunka továbbra is kötelező. Az aktuális szabályokról és teendőkről érdemes folyamatosan tájékozódni, a katasztrófavédelem www.kemenysepres.hu honlapján.

Az alábbi linken irányítószám alapján ki lehet keresni, hogy a katasztrófavédelemnél vagy valamelyik kéményseprőcégnél tudnak időpontot egyeztetni az ingyenes kéményellenőrzésre, illetve a gazdálkodó szervezetek mely piaci szereplőktől rendelhetik meg az égéstermék-elvezetők felülvizsgálatát: http://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/ugyfelszolgalat

2024-ig tart az átvétel

2016. július 1. óta a katasztrófavédelem kéményseprőipari szerve fokozatosan veszi át az ingyenes lakossági szolgáltatást az ország minden olyan a településén, ahol a helyi önkormányzat kéményseprő-közszolgáltatási szerződése lejár. Ez a folyamat 2018 szinte minden hónapjában változást hozott és várhatóan 2024-ben ér véget, amikor a lakossági közszolgáltató országosan a katasztrófavédelem lesz, míg a gazdálkodó szervezetek kötelező ellátását továbbra is a piaci szolgáltatók végzik.

delmagyar.hu

Borítókép: Illusztráció. Forrás: fotofixautomat, pixabay.com