Igény lenne rájuk, de kevés a férfi tanár az általános iskolákban

Timár Kriszta, delmagyar.hu  2017.02.25

Szegeden egyetlen általános iskolában éri el a 20 százalékot a férfi pedagógusok aránya a tantestületekben. Az okot mindenki másban látja: egyesek szerint az erősebb nemnek nem kihívás a kisgyerekek oktatása, mások szerint anyagi okok miatt nem választják ezt a pályát. Pedig igény lenne rájuk.

Kevés a férfi pedagógus az általános iskolákban. Megnéztük a statisztikát: Szegeden egyetlen intézmény van, ahol eléri a 20 százalékot az erősebbik nem aránya a tantestületben: ez a Karolina, ahol 32 nő mellett 9 férfi is tanít. Az állami iskolák közül a legjobb mutatóval egyébként a Gregor József és a Petőfi Sándor Általános Iskola rendelkezik: mindkét helyen a 38 főállású pedagógusból 6-an férfiak. Létszámban pedig a Madách Imre Kéttannyelvű Általános Iskola és az egyetemi fenntartású Juhász Gyula gyakorló vezet: ebben a két intézményben 9 férfi is tanít – előbbi helyen 41, utóbbiban 63 nő mellett.

 

Szaktól függ, nehéz-e férfit találni

A Zrínyi Ilona Általános Iskolában mindössze két férfi tanár van. – Jó lenne, ha többen lennének, mert fontos a gyerekeknek a férfikép. És persze vannak pasis feladatok egy iskolában, amit ők tudnak jól elvégezni – mondta Doroginé Bíró Irén igazgató, aki elárulta: szaktól függ, nehéz-e férfi pedagógust találni. – Amikor például angoltanárt kerestünk, a jelöltek fele volt csak nő. Erre az állásra végül férfit választottam – mesélte. Dudás Roland 6 éve tanít az iskolában. Azt mondja, már megszokta a sok nőt maga körül. – Az a lényeg, hogy amikor vita van, rájuk kell hagyni. Majd megoldják egymás között – vázolta a taktikát.

Az iskola másik férfi tanára, Gregus Norbert három évvel korábban kezdett. Szakközépiskolában kezdett, ott többen voltak az erősebbik nemből. – Azt gondolom, a férfi tanárnak más a hozzáállása a neveléshez, ráadásul példát is mutat – magyarázta, miért tartja fontosnak szerepüket az alapfokú oktatásban.

 

A férfi tanító ma már kuriózumnak számít

A szőregi Kossuth Lajos Általános Iskolában az átlagosnál jobb a helyzet: két óraadó és egy lektor mellett három főállású férfi tanár is van, közülük egy ráadásul alsós tanító. Ez ma már szinte kuriózumnak számít. – Nem így terveztem annak idején, de erre a szakra vettek fel, aztán pedig úgy megtetszett, hogy a pályán maradtam – mesélte Drágity Dusán, aki szeptemberben szerezte meg pedagógus I.-es minősítését. Mint mondta, néha úgy érzi, hogy mivel nemcsak férfi, de a legfiatalabb is, duplán kilóg a sorból. A tantestület nőtagjai pedig időnként anyáskodnak felette. A helyét azonban így is tökéletesen megtalálta. – A kicsik nagyon szeretnek. Sokan ráadásul csonka családban nőnek fel, nekik nagy szükségük van arra, hogy akár egy férfi pedagógussal is megbeszélhessék a problémáikat.

Szeged, kevés a férfi tanár az általános iskolákban. Képen: Drágity Dusán tanító a szőregi Kossuth Lajos Általános iskolában. Fotó: Frank Yvette, delmagyar.hu

Azt, hogy az alsósoknak igényük van a férfi tanárra, Hegedűs György is tapasztalja, aki ugyan felsőben tanít, de a negyedikesek tanodájába is bejár rendszeresen. – Valószínűleg a férfiak dedósnak tartják az alsós tanítói munkát, ezért nem vállalják, pedig rengeteget tudunk adni ezeknek a kicsiknek – fogalmazott.

 

Az igazgatók tárt karokkal várnák őket

Arra a kérdésre, hogy érzi magát a sok nő között, a történelem szakos tanár úgy fogalmazott: az biztos, hogy ki van téve a szeszélyeiknek. Dér Zoltán, az iskola harmadik főállású férfi tanára azonban azt mondta, ő még ezen nem is gondolkozott. Elfogadta ezt a helyzetet, és természetesnek tartja.

Szeged, kevés a férfi tanár az általános iskolákban. Képen: Dér Zoltán testnevelő tanár a szőregi Kossuth Lajos Általános iskolában. Fotó: Frank Yvette, delmagyar.hu

– A férfiak az általános iskolai munkát talán nem becsülik annyira, ezért vagyunk kevesen. Emellett talán a nők is úgy érzik, ez még az ő terepük, ezzel a korosztállyal még elbírnak – elmélkedett a testnevelő. – Sokáig a fizetés is visszatartó erő lehetett, ebből ugyanis nem lehetett családot fenntartani. Mostanra azonban ez a helyzet megváltozott.

Egy biztos, az igazgatók többsége tárt karokkal várná a férfi tanárokat – ha lennének.

Timár Kriszta, delmagyar.hu

Hozzászólások

Hirdetés

2018. július

Ke Sze Csü Szo Va
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Szőregi pillanat-kép

szoregicsata3

Hirdetés

Időjárás

Zivatar valószínű
Ma 07/22 60%
Zivatar valószínű
Szórványos zivatarok. A legmagasabb hőmérséklet 26°C. Szelek NyÉNy és változékony. Eső valószínűsége 60%.
Zivatar
Holnap 07/23 80%
Zivatar
Zivatarok. A legmagasabb hőmérséklet 26°C. Szélerősség ÉÉNy 10 és 15 km/h közötti. Eső valószínűsége 80%.
Eső valószínű
Kedd 07/24 40%
Eső valószínű
Délutáni záporok. A legmagasabb hőmérséklet 28°C. Szélerősség É 15 és 30 km/h közötti. Eső valószínűsége 40%.