A várhatóan tartóssá váló hőség miatt az országos tiszti főorvos másodfokú hőségriasztást rendelt el, amely kedd déltől péntek éjfélig érvényes – tájékoztatta az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) az MTI-t.

A közleményben kiemelték: az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint fokozódik a hőség. A csúcshőmérséklet szombatig minden nap 30 Celsius-fok körül vagy a felett alakul, többfelé a 35 fokot is meghaladhatja, sok helyen éjszaka sem csökken 20 fok alá a levegő hőmérséklete. Az ÁNTSZ azt írta, kedden a maximumhőmérséklet 32-37, az átlaghőmérséklet jellemzően 24-27 fok lesz, de a nagyobb települések belvárosaiban akár 27 fok feletti középérték is előfordulhat.

Szerdától szombatig jellemzően 24-28 fokos napi átlaghőmérséklet várható, ezen belül a legmelegebb a déli és középső megyékben, illetve a nagyvárosok központjaiban valószínű, utóbbi helyeken 29 fok körüli középérték sem kizárt. Az alacsonyabb értékekre a völgyekben és a nyugati határvidéken számíthatunk. A friss előrejelzések szerint szombaton még 38 fokot is mérhetünk, a kánikula érzékelhetően csak vasárnap vagy jövő hétfő körül mérséklődik. Vasárnapra 29-35, hétfőre viszont már csak 22-27 Celsius-fokos maximumértékek várhatók. A tartós hőség miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat keddre Nógrád megye kivételével az ország összes területére másodfokú figyelmeztetést adott ki.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az ÁNTSZ arra kér mindenkit, hogy a nagy melegben fogyasszon több folyadékot, 11 és 15 óra között ne tartózkodjon a tűző napon, védje bőrét a leégés ellen megfelelő öltözködéssel és napvédő készítményekkel, és vegye igénybe a hűtött helyiségeket – olvasható a közleményben. Az országos tiszti főorvos a rendkívüli hőség miatt a legutóbb augusztus 3-án rendelte a második fokozatot, vagyis a hőségriasztást, amely 5 napig volt érvényben. Az Országos Meteorológia Szolgálat és az ÁNTSZ hőség miatti figyelmeztetésének különböző kritériumai vannak.

Az ÁNTSZ – a meteorológiai szolgálathoz hasonlóan – három figyelmeztetési fokozatot rendelhet el. Az első fok a figyelmeztető jelzés, amely azt mutatja, hogy egy napig a napi középhőmérséklet eléri vagy meghaladja a 25 fokot. A második fokozat a most elrendelt riasztás, amelynek értelmében a középhőmérséklet várhatóan legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 25 fokot. A riasztás egyúttal azt is jelzi, hogy a magas napi átlaghőmérséklet olyan környezet-egészségügyi kockázatot jelent, amely indokolja az egészségügyi ellátórendszer, az önkormányzatok figyelmeztetését és a lakosság rendszeres tájékoztatását. Az országos tiszti főorvos harmadfokú jelzése a hőségriadó. Ennek feltétele, hogy a meteorológiai előrejelzések szerint a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon elérje a 27 fokot. Ez a kánikulahelyzet az erről szóló kormányrendelet szerint “rendkívüli időjárási helyzetnek”, számít, amely rendkívüli intézkedések elrendelését is indokolja.

A meteorológiai szolgálat hőség miatt riasztást nem ad ki, csak figyelmeztetést, ez a várható napi középhőmérséklet eredményén alapul. Citromsárga, vagyis elsőfokú, ha egy megyében a napi középhőmérséklet meghaladja a 25 fokot. Narancssárga, másodfokú, ha ez az érték tartósan 25 fok felett alakul, esetleg a 27 fokot is meghaladja. A piros, a harmadfokú figyelmeztetés kritériuma, hogy a napi középhőmérséklet tartósan 27 Celsius-fok felett legyen.

szegedma.hu