Hisszük, hogy munkánknak volt és van értelme

Emlékmisét tartott a Csodaszarvas Polgári Kör

Bartus Bella, szegedma.hu  2017.08.14

Emlékmisét tartottak a Csodaszarvas Polgári Kör élő és elhunyt tagjaiért. Huszonhat csokor virágot tettek ki a templom szembemiséző oltára elé, amelyeket az elhunytak családtagjai a sírokon helyezhettek el.

Tizenöt évvel ezelőtt alakult meg a szőregi Csodaszarvas Polgári Kör, ez alkalomból tartottak szentmisét a kezdeményezés élő és elhunyt tagjaiért a szőregi templomban. Az emlékmisén mindazokért imádkoztak, akik a keresztény nemzeti értékeket még őrzik és tovább adják a fiatalabb generációk számára is. A mise után Dobák Lászlóné a Csodaszarvas Polgári Kör alapítója mondott beszédet.” Úgy érzem sikerült értékformálóvá válnunk, a település életében nyomot hagynunk. A célunkat beteljesítettük a polgári értékeket megőriztük. Ez a közösség olyan hittel rendelkezett, ami példa értékű lehet sokak számára. Hisszük, hogy munkánknak volt és van értelme” – fogalmazott az alapító, aki portálunknak elmondta, kettős cél vezérelte a polgári kör megalapításakor. Olyan csapatot hozott lére 2002-ben, akik számára az értékek megőrzése mellett, a kemény aktivista hálózat kiépítése is fontos volt.

„Mikor Orbán Viktor miniszterelnök meghirdette a polgári kör mozgalmat, rögtön elhatároztam addig próbálok tenni valamit a közösségért, még az a bizonyos győzelem Szőregen is be nem következik. A helyi újságban feladott hirdetésben szólítottam meg a jobboldali, nemzeti értékekben gondolkodó embereket, hogy csatlakozzanak hozzám” – fejtette ki. Már első alkalommal nagyfokú érdeklődés övezte a kezdeményezést, így 6-7 fővel megalakult a Csodaszarvas Polgári Kör. Nemcsak Szőregről, hanem a környező településekről is csatlakoztak, többek közt Újszentivánról, Tiszaszigetről és Újszegedről is. Egy éven belül a tagok száma 200 fölé emelkedett. Az alapító hírportálunknak úgy nyilatkozott, 2010 tavaszán fennállásuk nyolc éves születésnapján a polgári kör által támogatott Fidesz győzött a Szőregi választásokon, ezért úgy érezték beteljesítették feladatukat és megszűntek. Fennállásuk alatt több példaértékű rendezvényt szerveztek, Trianon kopjafát állítottak Tiszaszigeten, Csíksomlyóra és Délvidékre is szerveztek több zarándokutat is, illetve a határon túli magyarokkal is felvették a kapcsolatot.

A Csodaszarvas Polgári Kör tagjai közül az elmúlt években 26-an haltak meg, ezért 26 csokor virágot helyeztek ki a templom szembemiséző oltára elé, amit az emlékmise után a családtagok elvihettek és elhelyezhettek az elhunytak sírjain.

Bartus Bella, szegedma.hu

Hozzászólások

Hirdetés

2019. január

Ke Sze Csü Szo Va
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Szőregi pillanat-kép

20181223-rotary-advent-013

Hirdetés

Időjárás

Havazás
Ma 01/20 40%
Havazás
Hó. A legmagasabb hőmérséklet 2°C. Szelek KDK és változékony. A hó valószínűsége 50%. A hóréteg vastagsága nem éri el a(z) 2 cm-t.
Helyenként felhős
Holnap 01/21 10%
Helyenként felhős
A délelőtti felhősödést délután napsütés követi. A legmagasabb hőmérséklet 1°C. Szélerősség ÉÉK 10 és 15 km/h közötti.
Havazás
Kedd 01/22 40%
Havazás
A délután folyamán kialakuló havazás. A legmagasabb hőmérséklet 1°C. Szélerősség ÉK 10 és 15 km/h közötti. A hó valószínűsége 40%.