Felszerelték az első parkolóautomatát

Dombai Tünde, delmagyar.hu  2017.05.24

Megérkezett az összes új parkolóautomata – az elsőket már fel is szerelték. A gépek június 6-ától működnek. Ezzel megszűnik a papír parkolószelvény, változik az sms-parkolás.

Az SZKT Csáky utcai telepére megérkezett minden új parkolóautomata, amelyek helyét – megírtuk – városszerte kijelölték az elmúlt hetekben (2017. április 12.: Kijelölik a parkolóautomaták helyét a járdákon). Az első tizenkét készüléket tegnap a kivitelező szakemberei telepítették is. Ma folytatódik a művelet, hat-hét nap alatt végeznek. A helyszíni munka a gépek körüli tereprendezéssel zárul.

Az automaták a pünkösd utáni kedden, június 6-án reggeltől működnek. Ezzel együtt több változás is életbe lép. Eredetileg 131 berendezés felszerelése volt a terv, de a működtető önkormányzati közlekedési társaság a biztonság kedvéért többet, 136-ot rendelt, és ezeket is kihelyezik. Így olyan utcákba is jut, ahol ugyan nem kell fizetni a parkolásért, de a közelben több utca a parkolóövezet része. A helyüket részletes térkép mutatja a Szepark egy weboldalán (http://szepark.hu/bemutatkozik-a-parkoloautomata).

Érdeklődésünkre Majó-Petri Zoltán, az SZKT ügyvezető igazgatója elmondta, bizakodó, minden az ütemtervnek megfelelően halad. A háttérben óriási számítógépes rendszert kell még felállítani a következő héten, ami GPS-kapcsolatban áll a készülékekkel, vezérli és ellenőrzi őket. A mechanika már működik, a napokban végzik el a német mérnökök a szoftver finomhangolását.

A készülékek acélborításúak, vandálbiztosak, többkörös reteszelés védi a pénzkazettát, valamint graffiti elleni védelemmel is rendelkeznek. A tetejükön találhatók a napelemek, ezek töltik fel a belül lévő akkumulátorokat. Beindításukig fóliával takarták be a gépeket, mert a rajtuk lévő tájékoztató matricákon már az új, sms-parkoláshoz szükséges telefonszámokat tüntették fel.

Ezek június 6-áig nem elérhetők, ezért nem is láthatók még. A matricák színe jelöli a parkolózónákét. A mostani parkolótáblákat is cserélik, tájékoztató feliratokat ragasztanak ki rájuk.

Két-két automata áll már az Állomás és a Semmelweis utcában, három-három a Bokor és a Batthyány utcában, illetve egy-egy a Liliom utcában és az Ady tér Zászló utcai sarkán.

Változások

  • Június 6-ától megszűnik a hazánkban egyedülálló papíralapú szegedi parkolójegy. Akinél maradna belőle, az SZKT Deák Ferenc utcai ügyfélszolgálatán visszaválthatja.
  • Az automatáknál el kell felejteni a fél-, egyórás és napijegyes parkolást. Mindenki addig állhat a parkolózónában, amennyi pénzt az automatába tankol paypassos, azaz érintős bankkártyával vagy készpénzben. Minimum 15 percet kell vásárolni.
  • Az automaták elfogadják a magyar forint (5, 10, 20, 50, 100 és 200) és az euró (1 és 2) érméket, valamint az érintős (PayPass) bankkártyákat. Papírpénzt nem tehetünk bele, és visszaadni sem tudnak a nagyobb címletből. Papírjegyet nyomtatnak, azt kell majd a szélvédőre belülről kitenni.
  • Változik az sms-parkolás is: start-stop rendszerre térnek át. Ki kell törölni a telefonokból a fix mobilszámot, amiről eddig sms-t küldtünk a nemzeti parkolórendszerbe. Minden környéknek más lesz ugyanis a telefonszáma, hogy egyszerűbb legyen beazonosítani, hol parkolunk. És nemcsak kezdő, hanem záró sms-t is küldeni kell. Ha elfelejtenénk, akkor is maximum négy óra ára terheli a számlánkat.
  • Változik a parkolózónák kiosztása: a kék zóna beleolvad a sárgába. Tehát az eddig háromból kettő lesz.

Dombai Tünde, delmagyar.hu

Kapcsolódó anyagok

Hozzászólások

Szőreg választ 2018

Szőreg választ 2018

Hirdetés

2018. február

Ke Sze Csü Szo Va
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28        

120 éves a szőregi rózsatő

Szőregi pillanat-kép

megemlekezes_szoreg25_gs

Hirdetés

Időjárás

Hózápor
Ma 02/25 40%
Hózápor
Délelőtt hózáporok. Nagyon hideg. A legmagasabb hőmérséklet -2°C. Szélerősség ÉÉK 15 és 30 km/h közötti. A hó valószínűsége 30%.
Borús
Holnap 02/26 0%
Borús
Felhős. Nagyon hideg. A legmagasabb hőmérséklet -1°C. Szélerősség ÉK 15 és 30 km/h közötti.
Hózápor
Kedd 02/27 40%
Hózápor
Délelőtt hózáporok. A legmagasabb hőmérséklet -4°C. Szélerősség ÉÉK 15 és 25 km/h közötti. A hó valószínűsége 40%. A hóréteg vastagsága nem éri el a(z) 2 cm-t.