Február 10-én, a Faluházban gyűlt össze a Szőregi Baráti Társaság tagsága, hogy egy vidám farsangi fánksütés alkalmával együtt búcsúztassák el a telet.

Rózsavölgyi József önkormányzati képviselő köszöntötte a megjelenteket, és beszélt a farsangi ünnepkörről, a hozzá kapcsolható szokásokról is. Az előadásból a közönség megtudhatta, hogy a Vízkereszttől Húshagyókeddig terjedő időszakot tekintjük farsangnak, mely ennek ellenére nem egyházi ünnep. A hozzá köthető bujaságot, mulatozást az egyház ugyanis elítélte, sőt, a kereszténység előtti időkben tiltottak is voltak a farsangi összejövetelek. A „farsang farka” kifejezés többek számára ismerős volt: ez az időszak csúcspontja, a karneválok ideje. Számos híres karneválról szó esett, úgy, mint a riói vagy velencei, Magyarországon a farsang legnevezetesebb eseménye pedig a mohácsi busójárás. Az ünnep alatt sok esküvőt tartottak a mulatozás jegyében, azonban a télbúcsúztatót „követő” nagyböjti időszakban már nem.

Fotó: szegedma.hu

Az előadás után Rózsavölgyi József beszámolt az aznapi Közgyűlés eredményéről is, miszerint Szeged 51 milliárd forint összeggel gazdálkodhat az idén. Orbán Viktor miniszterelnök január végi látogatásakor 70 milliárd forintnyi fejlesztést hozott a városnak, melyet a képviselő úr ezúton is hálával köszönt meg miniszterelnöknek és a kormánynak. Ennek jegyében megépülhet a Déli Tisza híd, az új uszoda, a Szegedet Debrecennel összekötő kétpályás autópálya és az ipari létesítményeket is tovább lehet fejleszteni.

Az összejövetel vidám beszélgetéssel zárult. A finom fánkért külön köszönet illeti Csiszár Jánost és feleségét, Ágikát. A tagság legközelebb az 1848/49-es forradalom- és szabadságharc évfordulójáról fog megemlékezni. A tavasz folyamán terveznek látogatást tenni a hódmezővásárhelyi Emlékpontban, és a hagyományoknak megfelelően megrendezik a Mályva téri Majálist is.

szegedma.hu

Borítókép: Fotó: szegedma.hu