Évet zárt a Szőregi Baráti Társaság

szegedma.hu  2016.12.09

Megtartotta évértékelő rendezvényét a Szőregi Baráti Társaság, akik a Szőregi Gazdakörrel és a Szőreg-Kübekházi Hármashatár Vadásztársasággal közösen szerveztek sok érdekes és színvonalas rendezvényt, illetve megemlékezést. A Gazdakör elnöke, Kerekes Ferenc, és a vadászok vezetője, Bagi Ádám is tiszteletét tette a rendezvényen, melyen Rózsavölgyi József önkormányzati képviselő tartotta meg az éves beszámolót, s emlékezett vissza az elmúlt egy év közös rendezvényeire.

Az új esztendőt, mint minden évben, a Kálmány Lajos emlékest nyitotta meg, melyen Miklós Péter történész tartott előadást. Ezen az ünnepségen került sor a „Szőregért emlékérem” átadására is, melyet 2016-ban Péter László irodalomtörténész kapott meg.

Márciusban a szegedi nagy árvíz évfordulója alkalmából az újszegedi temetőben elhelyezett obeliszket koszorúzta meg a tagság, tisztelegve a katasztrófában elhunytak emléke előtt. Megemlékeztek természetesen az 1848/49-es forradalom- és szabadságharc áldozatairól is, a Huszárlány szobornál tartott közös koszorúzáson. A március 12-i kettős megemlékezésen Zombori István történész tartott előadást a város újjáépüléséről.

Május hónapban a hagyományoknak megfelelően a Mályva téren került sor a Majálisra, majd egy hét múlva, május 8-án az egykori Árpádkori templom romjainál, a Rohonyi dombon tartották meg a Szent Fülöp tiszteletére rendezett szabadtéri szentmisét.

Június 4-én, a Nemzeti Összetartozás Napján a szőregi temetőben felavatásra került a Trianon oszlop, melyet Rózsavölgyi József képviselő kezdeményezésére készített el a Lantos Györgyi és Máté István szobrász házaspár. A rendezvényen ünnepi beszédet mondott Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára és Kiss-Rigó László megyéspüspök úr is.

A nyarat két rendezvény színesítette: júliusban a Szőregi Baráti Társaság a gazdákkal és a vadászokkal közösen ismét csatlakozott a Magyarok Kenyere elnevezésű „akcióhoz”, melynek lényege, hogy a beérkezett gabonából rászorulókat, illetve határon túli magyarokat is támogatnak. Augusztus 20-án ünnepi szentmisével, és az Emese-kútnál elhelyezett koszorúval emlékeztek meg az államalapításról.

Október 9-én – szintén Rózsavölgyi József közbenjárásával – Böjte Csaba misézett a 200 éves Alexandriai Szent Katalin római katolikus templomban. Az atya alapítványának tisztítószer gyűjtéséhez a Szőregi Baráti Társaság tagjai örömmel csatlakoztak.

Méltóképpen megemlékeztek természetesen az 1956-os forradalom- és szabadságharcról is: a közös koszorúzás után Török Attiláné Pusztai Éva egyetemi docens előadását hallgathatták meg az érdeklődők a Szőregi Faluházban.

Szintén a 200 éves évfordulóhoz kapcsolódva, november 25-én, Katalin napon mutatták be Miklós Péter: A szőregi templom kétszáz éve, illetve Polner Zoltán: Szőregi imádságok c. könyveit. Az ünnepi szentmisét Gyulay Endre ny. megyéspüspök úr celebrálta.

A nagyobb rendezvények és megemlékezések mellett évszakokhoz megfelelő összejövetelek is színesítették a Baráti Társaság programját: volt például farsangi fánkozás, és őszi töksütés is.

Rózsavölgyi József megígérte: jövőre is igyekszik sok értékes és minőségi programot szervezni a tagoknak, és természetesen méltóképpen tisztelegnek majd nemzeti ünnepeink előtt is. Következő tervként megemlítette, hogy minél hamarabb szeretnék felavatni a „kitelepítettek emlékoszlopát”, melyre a gyűjtést már meg is kezdték. Képviselő úr záró gondolataiban reméli, hogy a Szőregi Baráti Társaság, a Szőregi Gazdakör és a Szőreg-Kübekházi Hármashatár Vadásztársaság együttműködése és jó kapcsolata a jövőben is fennmarad.

szegedma.hu

Hozzászólások

Szőreg választ 2018

Szőreg választ 2018

Hirdetés

2018. február

Ke Sze Csü Szo Va
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28        

120 éves a szőregi rózsatő

Szőregi pillanat-kép

szoregi_csata02_gs

Hirdetés

Időjárás

Jórészt felhős
Vasárnap 02/25 0%
Jórészt felhős
Túlnyomóan felhős. A legalacsonyabb hőmérséklet -7°C.
Borús
Holnap 02/26 10%
Borús
Felhős. Nagyon hideg. A legmagasabb hőmérséklet -1°C. Szélerősség ÉK 15 és 30 km/h közötti.
Hózápor
Kedd 02/27 50%
Hózápor
Délelőtt hózáporok. A legmagasabb hőmérséklet -4°C. Szélerősség ÉÉK 10 és 15 km/h közötti. A hó valószínűsége 50%.