Már a levegőből is keresik a parlagfüves területeket: most van a virágzás csúcsa, amikor a gyomnövény a leghevesebb allergiás tüneteket okozza. Tapasztalatok szerint a megyében egyre kevesebb az elhanyagolt telek – drága mulatság is kaszálatlanul hagyni egy-egy területet.

Elérkezett a parlagfű csúcsszezonja: a Dél-Alföldön másodfokú riasztás lépett életbe a pollenkoncentráció miatt, ami napok óta nagyon magas. Ez azt jelenti, hogy az allergiásoknak erős vagy igen erős tüneteik lehetnek. A tüsszögés, orrfolyás, garatviszketés, könnyezés és fáradékonyság mellett az asztmás tünetek is gyakrabban jelentkezhetnek.

Pedig nagyüzemben folyik a harc a parlagfű ellen. Bár július óta folyamatosan végeztek földi ellenőrzéseket, a napokban megkezdődött a parlagfűvel fertőzött területek légi felderítése is. Országosan több százezer hektárnyi területet tekintenek át a magasból. A tapasztalatok szerint egyébként idén valamivel kevesebb a probléma, mint tavaly.

– Eddig 39 esetben indult eljárás külterületen lévő, parlagfüves telek miatt, ez a szám azonban a most indult ellenőrzés miatt várhatóan tovább nő majd – tájékoztatott a Csongrád Megyei Kormányhivatal sajtószolgálata. 27 eljárás kapcsán rendeltek el közérdekű védekezést, de kényszerkaszálásra végül nem volt szükség, mert az ingatlanok használói önkéntesen mentesítették a területeket. A növényvédelmi bírságok kiszabása elkezdődött és folyamatos.

A városok, falvak utcáiban és terein a tapasztalatok szerint egyre kevesebb a probléma. – A tulajdonosok valószínűleg már tudják a dolgukat – vagy azért, mert megfelelő tájékoztatást kaptak a védekezés elmulasztásának következményeiről, vagy mert az előző években kapott bírság visszatartó erővel bír – fogalmazott Wagner Angelika, a szegedi polgármesteri hivatal igazgatási és építési iroda közigazgatási csoportvezetője. A megyeszékhelyen eddig 20 bejelentést rögzítettek, közérdekű védekezésre pedig még nem volt szükség. A statisztikát azonban valószínűleg jelentősen rontja majd az egyik legújabb ügy, amely 30-40 ingatlant érint Újszegeden.

A parlagfűvel borított területek tulajdonosait egyébként először felszólítják, hogy kaszálja le a parlagfüvet, ha pedig ezt nem teszi meg, közérdekű védekezést rendelnek el. A bírság, amit az elhanyagolt telekért kiszabhatnak, 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet.

Timár Kriszta, delmagyar.hu

Borítókép: Fotó: delmagyar.hu