Csak néhány lépésre lesznek a kínai könyvek a szőregi iskolásoktól

szeged.hu  2018.09.20

Kínai könyvsarkot avattak a Somogyi-könyvtár szőregi fiókkönyvtárában. Mivel az intézmény Kossuth Lajos Általános Iskola szomszédságában van, az ott kínai nyelvet tanuló hatvanhat diáknak nagy lehetőség az új gyűjtemény.

Az ünnepélyes avatóünnepség elején a második osztályos gyerekek stílszerűen egy kínai mesét adtak elő, amelyben csak az összekötő szöveg hangzott el magyarul, a párbeszédeket ékes kínai nyelven mondták el a kicsik. Avramov András, a Szőregi Teadélutánok ötletgazdája az ünnepélyes avatón arról beszélt, hogy immár szinte karnyújtásnyira van a szőregi általános iskolásoktól a kínai kultúra. Megköszönte, hogy a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézete felajánlotta a gyűjteményt a szőregi könyvtárnak, mert így a gyerekeknek nem kell a városközpontba utazniuk, ha a kínai kultúrához vagy nyelvhez kötődő szakirodalomra van szükségük.

Mohr Richárd, a Konfuciusz Intézet igazgatója viszont úgy látta, hogy ők tartoznak köszönettel a szőregieknek, hogy külön sarkot biztosítanak a kínai könyveknek. Az igazgató elismeréssel szólt a Kossuth Lajos Általános Iskolában folyó szakmai munkáról, amit az intézet fennállásának ötödik évfordulója alkalmából rendezett gálaműsoron különdíjjal is jutalmaztak.

Wang Lei, az intézet kínai igazgatója emlékeztetett arra, hogy a szőregi intézmény hatodik éve partneriskolájuk, egyúttal bemutatta az új kínai tanár nénit, Vinnit, aki csak néhány hete érkezett, de máris nagyon népszerű a gyerekek között. Kecse-Nagyné Bánszki Zsuzsanna, az általános iskola igazgatója azért tartja fontosnak a kínai nyelv tanítását, mert gyorsan változó világunkban annál több esélyünk van, minél több nyelvet és kultúrát ismerünk.

A jövő bejelentés nélkül érkezik – mondta az igazgatónő arra célozva, hogy tíz éve még senki sem gondolta volna, hogy milyen előnyökkel járhat, ha valaki jártas lesz a kínai kultúrában, és alapszinten meg tudja értetni magát azon a nyelven, amit a világon a legtöbben beszélnek. A kínai oktatás népszerűségét jelzi, hogy az első osztályban huszonnyolc kicsi ismerkedik e világnyelv alapjaival. És, hogy sokan nem ragadnak meg az alapoknál az is bizonyítja, hogy idén májusban három szőregi diáknak sikerült a kínai nyelvvizsga első fokozata. A kínai könyvekért senkinek sem kell fizetnie, az anyanyelvi oktatók bérét a kínai állam állja, a könyvtárban pedig már külön tematikus sarok segíti a felkészülést. Úgyhogy Szőregen már csak elhatározás kérdése, hogy valaki megtanulja-e ezt a nehéz, de sok szempontból nagyon hasznos nyelvet.

szeged.hu

szoreg.hu képtár
Hozzászólások

Adventi Gyaertyagyújtások

Adventi Gyaertyagyújtások

Hirdetés

2018. december

Ke Sze Csü Szo Va
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Szőregi pillanat-kép

katalinnap_szoreg_mj-005

Hirdetés

Időjárás

Havazás
Holnap 12/15 90%
Havazás
Hó. Hideg. A legmagasabb hőmérséklet 1°C. Szelek ÉÉK és változékony. A hó valószínűsége 90%. 7-12 cm-nyi hó várható.
Helyenként felhős
Vasárnap 12/16 20%
Helyenként felhős
A délelőtti felhősödést délután napsütés követi. A legmagasabb hőmérséklet 0°C. Szelek Ny és változékony.
Havazás
Hétfő 12/17 60%
Havazás
Hó. A legmagasabb hőmérséklet -1°C. Szélerősség ÉÉK 10 és 15 km/h közötti. A hó valószínűsége 60%. 2-3 cm-nyi hó várható.