„Amíg írni és olvasni tudok, nagy baj nem lehet”

Imrényi Dániel, delmagyar.hu  2018.01.21

Szőregi otthonában fogadott bennünket pénteken Péter László irodalomtörténész, aki vasárnap ünnepli 92. születésnapját, és mai napig tudományos kutatásokat végez. Jelenleg is szegedi vonatkozású publikációkon dolgozik, szívügye, hogy a város kulturális küldetését továbbra is betöltse.

– Nem tudom a hosszú élet titkát, de amíg írni és olvasni tudok, addig nagy baj nem lehet – mondta nevetve Péter László irodalomtörténész pénteken szőregi otthonában, ahol több ezer könyv áll rendelkezésére a kutatáshoz.

 

Juhász Gyula és József Attila költészete adta a legtöbb munkát

– A munkásságom java a szegedi irodalomhoz kapcsolódik. Juhász Gyula és József Attila költészete adta a legtöbb munkát a pályám során. Szegednek olyan gazdag irodalmi öröksége van a 19. századig visszamenőleg, ami megérdemelne egy irodalmi múzeumot. Ezt szorgalmaztam is, ennek a kezdeményezésnek azóta több támogatója is akadt. A szegedi költészetre nagyobb hangsúlyt kell fektetni, a hagyományaink intenzívebb gondozásra méltók – mondta el lapunknak a szegedi egyetem nyugalmazott professzora.

Szeged, Szőreg, Péter László. Fotó: Kuklis István, delmagyar.hu

– Az irodalom fő küldetése a gyönyörködtetés, az erkölcsi tanulságok közlése, gondolkodásunk gazdagítása. A kortárs irodalom sajnos kevésbé jelentős a régi nagyokhoz képest. Mintául és ösztönzésül kell szolgálnia az előző századok irodalmának az utánunk jövő nemzedéknek. Tehetséges írók ma is születnek, de muszáj megadni nekik a kellő nevelést, oktatást, hogy ki tudják bontakoztatni magukat – fogalmazott Péter László.

– Úgy látom, hogy sokkal inkább támogatjuk a külföldi irodalmat ahelyett, hogy teret adnánk a hazai feltörekvő szerzőknek. Muszáj ezen változtatnunk a fejlődés érdekében – fejtette ki véleményét az irodalomtörténész.

 

Egész pályafutása „a szerette városhoz” kötődik

Bár Péter László Jánoshalmán született, családjával már hétévesen Szőregre került, nemcsak tanulmányait végezte Szegeden, egész pályafutása „a szerette városhoz” kötődik.

– Eszembe se jutott, hogy elmenjek innen, semmi pénzért nem hagytam volna el Szegedet. A városnak mint kivételes kulturális jelentőségű helynek és művelődéstörténeti értéknek be kell töltenie az országban a szerepét.

– magyarázta lokálpatrióta beállítottságát. – Jelenleg is szegedi vonatkozású publikációkon dolgozom, amelyeket a megfelelő sajtóorgánumoknak szeretnék továbbítani hamarosan. A legnagyobb sikernek azt tartom, hogy Juhász Gyula és József Attila életművének a teljessé tételéhez hozzájárulhattam. Számos József Attila-verset én találtam meg régi folyóiratokban, és ezeket én közöltem először.

Szeged, Szőreg, Péter László. Fotó: Kuklis István, delmagyar.hu

 

A „szombatosokkal” ünnepel

A szegedi várostörténész vasárnap ünnepli 92. születésnapját. – A barátaim körében ünnepelek. Összeülünk hatan-heten, beszélgetünk, jól érezzük magunkat. Ezt a kört „szombatosoknak” nevezzük, mert korábban az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság székházában gyűltünk össze szombatonként, innen ered a név. Bár a memóriám már nem a régi, jól tartom magam – tette hozzá Péter László mosolyogva.

Imrényi Dániel, delmagyar.hu

Hozzászólások

Október 23.

Október 23.

Hirdetés

2018. október

Ke Sze Csü Szo Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Szőregi pillanat-kép

151212-advent-3-008

Hirdetés

Időjárás

Helyenként felhős
Ma 10/18 0%
Helyenként felhős
Helyenként felhős. A legmagasabb hőmérséklet 23°C. Szelek KÉK és változékony.
Helyenként felhős
Holnap 10/19 20%
Helyenként felhős
A délelőtti felhősödést délután napsütés követi. A legmagasabb hőmérséklet 22°C. Szélerősség ÉÉNy 10 és 15 km/h közötti.
Helyenként felhős
Szombat 10/20 10%
Helyenként felhős
Helyenként felhős. A legmagasabb hőmérséklet 21°C. Szélerősség É 15 és 25 km/h közötti.