A rózsa lesz az idei Dísznövény Kiállítás kiemelt növénye Pécsett, a Botanikus Kertben, amit több egyesület és cég is képvisel, így a szőregi Rózsahölgyek Rendje, valamint a Magyar Rózsatársaság lelkes képviselői mellett budapesti, szegedi és kecskeméti cégek is bemutatkoznak. A kiállítás alatt érdekes előadásokat is meghallgathatnak az érdeklődők például a magyar nemesítésű rózsafajtákról.

Az eddigi évekhez képest több kiállító mutatkozik be az ország minden részéről, sőt van, aki Spanyolországból hozza el gazdag növénykínálatát.

A kis- és nagytermelők a növények szinte teljes választékát képviselik: az egynyári és évelő növények mellett cserjéket és fákat, szobanövényeket, különleges mediterrán és trópusi dézsás növényeket, gyógy- és fűszernövényeket, húsevő-rovaremésztő növényeket, kaktuszokat és pozsgásokat, valamint orchideákat lehet majd vásárolni. A növények mellett több bioterméket is tudnak vásárolni a látogatók. Így fűszereket, teaféléket, mézes termékeket, kézműves szörpöket és lekvárokat, kézi szappanokat, illóolajokat, tejtermékeket és aszalt gyümölcsöket.

Fotó: Rózsahölgyek Rendje Egyesület

Az Európai Növénytudományi Társaság (EPSO) égisze alatt megrendezik a nemzetközi „Fascination of Plants Day”-t, vagyis a Növények Napját. A kezdeményezés célja, hogy az emberek figyelmét ráirányítsa a növényeknek a természetben és a mindennapi életünkben betöltött alapvető szerepére és hangsúlyozza a növénytudományok jelentőségét a környezetmegőrzés és a fenntartható gazdasági fejlődés összhangjának megteremtésében.

A Növények Napja alkalmából az idén 25 éves Természettudományi Kar támogatásával megvalósuló rendezvényen a Növénybiológia Tanszék munkatársai előadásokkal, mikroszkóp- és műszerbemutatóval, ismeretterjesztő játékkal várják a gyerekeket és az érdeklődő felnőtteket május 28-án, vasárnap 10 és 16 óra között, a PTE Botanikus Kert hagyományos növényvásárának második napján. A programok a növényvásár belépő jegyeivel látogathatóak 2017. május 27-28-án 10-től 18 óráig.

A kiállítókról és a programokról részletesebben a botanikuskert.pte.hu honlapon olvashatnak. Aki a kiállításra valamilyen okból nem tud ellátogatni, az hétfőtől szombatig, reggel 6-tól sötétedésig megtekintheti a parkot, illetve hétköznapokon 7-15 óráig belépőjegy ellenében az üvegházakat is.

László Márta, eletforma.hu

Borítókép: Fotó: Rózsahölgyek Rendje Egyesület