A megváltozott munkaképességűek mintegy 80 százaléka nem dolgozik, amin egy határon átnyúló program segítségével változtatnának Szegeden és a szerbiai Magyarkanizsán. A cél az, hogy nyolcan a nyílt munkaerőpiacon, további huszonketten pedig védett munkahelyen helyezkedhessenek el.

Az Európai Unió által támogatott határon átnyúló Transdia elnevezésű projektben a Szivárvány Autizmus Közhasznú Egyesület és a Magyarkanizsa Községbeli Szociális védelmi Szolgáltató Központ működik együtt. Horváth Zsolt projektmenedzser arról tájékoztatott, hogy a határ két oldalán az érintett térségekben a megváltozott munkaképességűeknek mindössze 20 százaléka dolgozik, s bár ez az adat már javuló tendenciát mutat, az 50 százalékos EU-s átlagtól még messze van mind Magyarország, mind Szerbia.

Problémát okoz az információhiány, az érintettek alacsony iskolázottsága és a a megváltozott munkaképességűekkel szembeni negatív hozzáállás. A projektben ezen a helyzeten javítanának. Többek között 50 vállalkozást felmérésbe vonnak be, a határ két oldalán 4-4 mentort képeznek, és összesen legalább 30 érintett elhelyezkedését segítik elő – közülük 8-nak a nyílt munkaerőpiacon keresnek állást.

Szeged, Magyarország- Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program nyitókonferenciája. Fotó: Frank Yvette, delmagyar.hu

A projektben résztvevő Szivárvány Autizmus Közhasznú Egyesület ügyvezetője, Harter Árpádné lapunknak elmondta, szervezetük jelenleg 19 embert foglalkoztat, közülük egy tucatnyian megváltozott munkaképességűek: autisták, értelmileg akadályozottak, SM-betegek, látás- és hallássérültek. A most indult pályázatban azt vállalták, hogy 11 ember elhelyezkedését segítik Csongrád megyei vállalkozásoknál.

A csütörtökön Szegeden tartott projektnyitón Budai László, a kormányhivatal foglalkoztatási főosztályának vezetője elmondta, a megváltozott munkaképességűek motiváltak abban, hogy elhelyezkedjenek, kell azonban az a vállalkozói réteg, amely fogadni tudja őket. Felajánlotta, hogy a felek közötti információcserében segítséget nyújt a kormányhivatal – így sikeresebb lehet a több mint 90 ezer eurós költségvetésű, határon átnyúló projekt.

V.A., delmagyar.hu

Borítókép: Szeged, Magyarország- Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program nyitókonferenciája. Fotó: Frank Yvette, delmagyar.hu